Els visitants culturals a les exposicions i actuacions programades en els espais alcoians segueixen augmentant, consolidant la ciutat com un reclam cultural. En total, en 2019, 111.620 persones van passar per algun dels 5 espais compatibilitzats: teatre Calderón, teatre Principal, l’IVAM CADA ALCOI, la Llotja de Sant Jordi i la Capella. Infraestructures que programen cultura al llarg de l’any amb una qualitat difícil de trobar en poblacions similars a Alcoi. La ciutat també ha creat importants ponts culturals, essent exemple de col·laboracions de diferents institucions i entitats, demostrant que la suma d’art, multiplica espectadors; i que l’interior també sap i pot convertir-se en capital cultural.

Alcoi ofereix una programació variada que es podria dividir en dos vessants: la plàstica, amb el cicle d’exposicions d’art en diferents ubicacions, la Capella i les propostes de la Fundació Caja Mediterráneo, l’Ajuntament i l’IVAM, organitzades a Alcoi, l’única subseu que el prestigiós centre d’art contemporani valencià té, situada en la primera planta l’antic edifici del Monte de Piedad; i un altre vessant, la teatral.

L’atractiu de l’antic «Monte de Piedad»
Dins de l’oferta d’art, l’IVAM CADA Alcoi ha rebut durant 2019, el primer any que podem comptabilitzar complet, després de la seua inauguració en novembre de 2018, més de 25.000 espectadors. És el mes de març el de més afluència de visitants amb 4221 persones. Novembre amb 3486 visitants i abril, amb 3368, són també mesos importants. L’imponent contenidor de cultura contemporània alcoià ha realitzat en total, en 2019, 8 exposicions: 2 exposicions de la Fundació Caja Mediterráneo, «Orígens» i l’exposició de Jorge Ballester, fruit d’un acord històric amb la Fundació Bancaixa.
També trobem les exposicions organitzades per l’IVAM a la subseu d’Alcoi en 2019 que van començar amb l’exposició d’Eusebio Sempere, continuant amb «Tota la Ciutat parla d’això», «Filant idees, teixint art» i oferint, a partir de novembre «La societat del rendiment». Aquestes dues últimes, amb gran participació d’entitats educatives i socials alcoianes, oferint un producte diferenciat, apropat al territori i que no es pot gaudir a altres llocs.
D’altra banda, el projecte municipal se centra, sobretot, en la cultura digital, i ha donat a la seua sala de vídeo-art cabuda a diferents artistes com Damià Jordà, Solbes Arjona, Ana Esteve Reig o Anna Santamaria al teler comunicatiu, estant ara mateix, l’artista Edu Comelles amb «Trencar el silenci». Les exposicions de fotografia de l’apartat Trama i l’obra plàstica d’Urdit completen l’oferta. També a l’espai municipal, trobem THE WRONG, la Biennal Internacional d’Art Digital promoguda pel Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana. Un nou actor que entra a col·laborar i que segueix reforçant a l’IVAM CADA ALCOI com el gran exemple d’unió cultural, fruit d’acords, sinergies i treball entre diferents administracions i entitats.

Ponts culturals amb resultats turístics
Tal com reivindica, Raül Llopis, regidor de cultura, «Alcoi ha sabut situar-se com un focus d’atracció cultural, aprofitant eixe torrent de creativitat i artistes reconeguts en moltes disciplines que han nascut a aquesta terra , salvant els inconvenients d’estar a l’interior , convertint-los en part de l’èxit. A una programació d’altíssima qualitat, se li suma una ciutat que es pot passejar, una gastronomia d’interior molt potent i un entorn natural únic. Vindre a Alcoi és consumir cultura, natura i autenticitat. Un èxit que és de tots els que han cregut que aquesta aposta era possible i dels que treballen dia a dia per cuidar el continent i dotar-lo de contingut».

La ciutat dels ponts ha creat un altre tipus de ponts, els culturals, que salven propostes aïllades, oferint art i cultura de primera línia envoltada de muntanyes. Un interior que reivindica el seu paper en la cultura valenciana. Respecte als altres espais, a la Llotja es van rebre 5566 visitants. El cicle d’exposicions amb diferents espais destaca, sobretot, amb les propostes que desenvolupa a la Llotja, on ara mateix, està l’exposició «La nau de Caront: Manuel Boix». Per ultim, la Capella, amb una bona tasca relacionada, sobretot, amb apropar la cultura i l’art als centres escolars, va tindre 2412 visitants.
El consumidor d’art té en Alcoi un aparador inacabable, amb una oferta d’alta qualitat ubicada en espais emblemàtics, però també renovada per cicles, oferint nous actors i perspectives al llarg de l’any per poder tornar, una vegada darrere l’altra, a la ciutat. No és gratuït tampoc que la Tourist Info haja detectat que les consultes sobre cultura s’han situat al primer lloc, superant els Moros i Cristians tradicionals. Consultes que, a més a més, es reparteixen per tot l’any, desestacionalitzant el sector turístic alcoià.

Alcoi, ciutat del teatre
L’altre vessant, la teatral, segueix també a Alcoi, ciutat del teatre. La Mostra de Teatre com a màxim exponent d’atracció professional i el Tirisiti, amb eixos 27125 espectadors fidels al nostre BIC, com a espectacle d’èxit, únic i incombustible. En total, el Principal va registrar 40.761 espectadors en 2019, i el Calderón, 37.216. Destaca també la cada vegada major afluència de visitants de fora de la ciutat, en una programació diversa que inclou teatre, música, dansa i diferents propostes locals. Una agenda que es pot trobar a ticketalcoi.com, facilitant el seu coneixement i l’adquisició d’entrades, fins i tot des d’altres països, com en el cas del Tirisiti, i oferint també molta informació d’aquells que consumeixen cultura a Alcoi. Una cultura alcoiana, valenciana, contemporània i universal que encara ha de donar moltes alegries a la ciutat.

Llotja de Sant Jordi

Llotja de Sant Jordi

Llotja de Sant Jordi

Llotja de Sant Jordi