L’IES Cotes Baixes d’Alcoi celebra les seues IX Jornades Tècniques d’FP amb un complet programa d’activitats que dóna a conéixer l’àmplia oferta de cicles formatius del centre i acosta a l’alumnat al sector empresarial per al qual s’està preparant. Una setmana per a reivindicar l’important paper de la Formació Professional en la societat actual i per a analitzar les claus del futur pròxim de la FP que li permeten alinear-se amb les necessitats del mercat laboral i la digitalització de la indústria. En el marc de les jornades, l’alumnat gaudeix d’un variat programa de ponències i activitats que en conjunt amb les trenta empreses participants en aquesta edició analitzen el futur de la indústria, així com la importància de l’evolució tecnològica i la modernització de processos.
Cal assenyalar que l’IES Cotes Baixes es caracteritza pel seu marcat caràcter industrial ja que, a excepció dels estudis de la família de Comerç i Màrqueting, tots els Cicles Formatius que imparteix tenen un significatiu perfil tècnic i responen a les necessitats professionals que demanda la nova indústria 4.0, els processos de digitalització, la innovació i la internacionalització. Aquestes jornades ofereixen a l’alumnat l’oportunitat de connectar de manera directa amb el món empresarial i conéixer de primera mà el funcionament d’indústries referents dels diferents sectors amb l’objectiu que coneguen de manera global el món professional, etapa molt connectada a l’alumnat tant en els seus períodes de pràctiques com en l’etapa posterior a la seua estada en el centre.
Conceptes com la digitalització, la impressió 3D i els nous processos de fabricació han donat forma a les jornades en les quals alumnes i referents de diferents matèries han analitzat el futur de la indústria. Conceptes que han de formar part de la part teòrica de l’ensenyament per a així posar-los en pràctica en l’etapa laboral i contribuir al desenvolupament dels diferents sectors. Tant la visió de l’empresari com la visió de l’alumnat han permés durant les diferents trobades analitzar la via de futur perquè tant les institucions acadèmiques com les indústries puguen treballar perquè la Formació Professional contribuïsca al canvi i en conseqüència a la modernització de processos.

Per part seua, el director de l’IES Cotes Baixes, Fernando Sansaloni ha destacat el profund canvi de metodologies d’ensenyament i aprenentatge que l’IES Cotes Baixes ve implantant de manera progressiva en les seues diferents línies educatives, convençuts que els nous temps demanden noves fórmules. En aquest sentit assenyala que ”hem de continuar treballant per a solidificar aquestes noves estructures i processos d’ensenyament amb l’objectiu que el nostre alumnat tinga una visió crítica”. Ha puntualitzat que “l’FP és un pilar vital per a la indústria, tenim comprovat que tota empresa que obri la porta als nostres estudiants en el seu període de pràctiques contribueix no sols en la seua formació sinó en el desenvolupament de la seua pròpia mercantil; agraïm a totes les indústries la seua estreta col·laboració tant en aquestes jornades com en tot el que el centre els proposa”.

Programa d’activitats
Per a les IX Jornades Tècniques d’FP s’ha organitzat un complet programa d’activitats amb el qual es pretén donar una visió global dels Cicles Formatius que s’imparteixen a Cotes Baixes. El fòrum, que es desenvoluparà fins divendres que ve, compta amb la presència de reconeguts especialistes i empreses de cadascuna de les famílies professionals: des de Tèxtil a Fusta, passant per Mecanitzat, Automoció, Electricitat, Electrònica i Energies Renovables. També Formació i Orientació Laboral (FOL) o Comerç i Màrqueting.