El govern municipal ha volgut aclarir la situació de la segona fase de la canalització del riu Barxell, destacant la importància de l’obra per a la ciutat. Des de l’ajuntament es destaca que és un deute històric i necessari per als alcoians tal com sempre s’ha dit. I afegeixen que es continuarà reivindicant aquesta infraestructura a pesar que el projecte va ser retirat pel Ministeri en 2015, i que sempre és més difícil recuperar un projecte eliminat. Malgrat tot, es destaca que es continuarà treballant políticament, ara que, per fi, tenim un govern.

Les obres de la canalització del riu Barxell, realitzades pel Ministeri de Medi Ambient, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, es van iniciar en 1999 encara que el projecte va començar en 1989, i va suposar una inversió estatal del Ministeri encapçalat per Cristina Narbona de 29 milions d’euros. La infraestructura va ser inaugurada al setembre de 2006, amb una longitud de 1230 metres. L’obra va convertir la zona en una de les zones verdes més grans de la ciutat, amb un vial per a trànsit i un altre per a vianants.

La segona fase estava programada que s’iniciara poc després. Es va iniciar la tramitació del projecte, arribant fins i tot al procés d’informació pública i al termini de presentació d’al·legacions però el projecte va tornar a quedar paralitzat amb el canvi de govern a Espanya, coincidint també amb la crisi econòmica. En 2011 sembla que el projecte tornava a cobrar vida ja que es va realitzar l’aprovació d’impacte ambiental. Finalment, el govern de Rajoy va desestimar l’obra dins del Pla de Gestió de Risc d’Inundació de la Confederació. Tal com destaca l’ajuntament, en veu de Lorena Zamorano, regidora d’urbanisme,“tornar a incloure un projecte que s’ha exclòs sempre és moltíssim més complicat però, des de l’ajuntament d’Alcoi continuarem batallant perquè el Ministeri incloga de nou la segona fase de la canalització del riu Barxell”.

En 2019, el ple municipal va aprovar una declaració institucional, amb el suport de tots els grups, per a instar al govern l’execució de la segona fase. Al maig de 2019, es rebia una contestació del Ministeri indicant que no es preveia cap actuació en la zona i que les competències no eren del Ministeri en tractar-se d’una zona urbana.

La regidor d’urbanisme explica: «Només cal consultar l’hemeroteca per a demostrar que els socialistes hem reivindicat la canalització del riu Barxell des dels anys 80, primer impulsant el projecte, després realitzant la primera fase amb una inversió de 29 milions, una de les més importants de la història d’aquesta ciutat i després treballant per a executar la segona fase. Continuem pensant igual, és un deute històric i necessari per als alcoians, i continuarem treballant per a que siga una realitat. Un treball polític que podem fer ara que aquest país, per fi, té un nou govern».

Zamorano afegeig: «El Partit Popular d’Alcoi que continua renegant de ser Partit Popular va ser el que va descartar aquest projecte i ara parla de passivitat, quan portem mesos a Espanya amb un govern en funcions i sense pressupost. Si el Partit Popular vol un front comú per a lluitar per aquest projecte, per descomptat, ací ens tindrà, per a això i per a reclamar també el fons municipal a la Diputació d’Alacant, que també seria molt bo per a Alcoi».

riu

Secció del projecte