El Partit Popular d’Alcoi demana al Govern local, del PSOE, que no derogue l’ordenança reguladora de la Inspecció Tècnica d’Edificis. La petició sorgeix arran de l’anunci de la regidor d’Urbanisme, Lorena Zamorano, que en el Ple del passat divendres va avançar la possibilitat d’abolir la norma local per a acollir-se a la regulació autonòmica, menys restrictiva. El portaveu del PP, Quique Ruiz, considera una “temeritat” que l’Ajuntament d’Alcoi pretenga quedar-se sense la competència del control de l’estat dels edificis de més de 50 anys.

L’actual ordenança reguladora de la ITE obliga a sotmetre a revisió cada cinc anys a tots els edificis que superen el mig segle d’antiguitat. La normativa de la Generalitat, aprovada en 2018, amplia aqueix termini a 10 anys. “No és lògic que, amb un parc d’habitatges tan antic com el que té Alcoi en el seu Centre històric, l’Ajuntament vulga ampliar el termini entre cada revisió”, adverteix Ruiz.

Per al regidor del PP, el Govern del PSOE “vol llavar-se les mans i traslladar a la Generalitat la competència del control de l’estat de conservació dels edificis més antics”. Després d’advertir el PP que el Govern incompleix l’ordenança al no exigir als propietaris que revisen els seus immobles, “la solució que ofereix el PSOE no pot ser eliminar la normativa local”. “Hem viscut situacions crítiques amb l’ensulsiada d’edificis que s’havien saltat la ITE en fins a dues ocasions. La mínima responsabilitat que cal exigir al Govern és que s’aplique en el compliment de l’ordenança i no eludir les seues competències traspassant-les a la Generalitat”, raona Ruiz.

Segons dades municipals, dels 2.983 edificis que des de 2002 s’han sotmés a la inspecció, només 91 han passat la segona revisió, obligatòria als cinc anys, i cap la tercera, que li correspondria als 10 anys de la primera. “El descontrol sobre les ITE i l’incompliment de la normativa ha tingut unes conseqüències nefastes durant l’últim temporal”, assenyala Ruiz. Per aqueix motiu recalca que “no podem tolerar que el Govern pretenga tancar aquesta crisi sense oferir solucions i tractant d’eludir responsabilitats”. El PP exigirà no sols que l’Ajuntament no derogue la normativa, “sinó que extreme el seu compliment i el seu control per a garantir la conservació del patrimoni i la seguretat dels ciutadans”.