L’IES Cotes Baixes d’Alcoi participa en el projecte UNIRAID, una gran aventura humana i solidària per a estudiants amb esperit emprenedor d’entre 18 i 28 anys que compleix en aquesta edició el seu 10é aniversari. Es tracta d’un itinerari de 9 dies pel desert del Marroc en turismes de més de 20 anys, que es duu a terme cada any el mes de febrer. Dani Sanz i Valerià Miralles, alumnes de l’últim curs del Cicle Formatiu Superior d’Automoció, seran els encarregats de representar al centre en aquesta edició que consisteix en la posada a punt d’un vehicle per a viatjar posteriorment al Marroc en una expedició que repartirà més de 200 quilos de material solidari. Enguany està previst recórrer 3.500 quilòmetres pel desert del Marroc, a través de set etapes. Durant aquest temps els diferents equips participants conviuran i es recolzaran en les diferents fases i necessitats que vagen sorgint durant el recorregut.

Divendres que ve, 14 de febrer, Sanz i Miralles partiran cap al Marroc en la furgoneta Citroen C15, de 27 anys d’antiguitat, que han rehabilitat. Entre els requisits de participació exigits per l’organització es demana que el cotxe tinga una mecànica senzilla perquè el cost d’adquisició, preparació i reparació al llarg del recorregut siga assequible perquè possibilite la participació d’estudiants amb ajustats recursos econòmics. Tal com han explicat els integrants de l’equip de l’IES Cotes Baixes, a més del procés de restauració de la mecànica i la xapa del vehicle, també han realitzat labors de comunicació per a donar a conèixer el projecte i aconseguir patrocinadors que els ajuden a finançar el desenvolupament i participació en UNIRAID.

Entre el material solidari que es repartirà en els diferents llocs que es visiten es troba kits d’energies renovables, samarretes i joguets. Els alumnes han destacat la implicació d’empreses i particulars en donatius per a la causa solidària. Dani destacava que “hem intentat buscar jocs que estimulen la imaginació i el moviment”. A més, tal com explicava Valerià “hem tingut l’oportunitat de col·laborar amb altres companys del centre, que desenvolupen al seu torn projectes innovadors, com són les samarretes amb nanotecnologia repel·lents a les picades de mosquits i amb un disseny personalitzat per a l’ocasió que fan en Batxillerat Tecnològic juntament amb el cicle formatiu de Tèxtil o l’equip d’energia solar fotovoltaica aïllada que han preparat els companys que treballen en el projecte de la Casa Sostenible Energèticament”. Una altra de les entitats que ha volgut sumar-se ha sigut l’Associació Provincial d’Empreses de Muntatges Elèctrics, APEME, que ha donat un equip transportable per a subministrar energia.

Miquel Fillol, professor encarregat de la coordinació d’aquest projecte solidari, assenyalava que “amb la participació d’aquests alumnes volem deixar petjada i que uns altres reben suport i s’animen a participar en futures edicions o en altres projectes que els motiven i els ajuden a formar-se en habilitats importants com són el lideratge, el treball en equip, la responsabilitat, la motivació, l’emprenedoria i la solidaritat”.

D’altra banda, l’AMPA del centre ha volgut, com en altres ocasions, donar suport a aquest projecte amb una aportació econòmica de 1.000 euros per a poder fer front a la quota d’inscripció de l’equip alcoià en aquesta aventura solidària.