Des de l’any 2017 l’Ajuntament d’Alcoi desenvolupa, en Serveis Socials, el Programa d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral de Persones en situació o risc d’exclusió social, amb continuïtat des de 2018, per la qual cosa l’any 2019 ha sigut el primer en el qual ha estat duent-se a terme durant tot l’any, d’aquesta manera s’ha pogut realitzar un major nombre d’activitats i d’accions, que s’han vist clarament reflectides en uns resultats significativament més positius que els anys anteriors.

Aquest programa es duu a terme gràcies al cofinançament de la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i té com a objectiu principal la millora de l’ocupabilitat dels participants, tant realitzant sessions individuals com cursos i tallers, tot això plantejat en l’Itinerari Personalitzat Individual que es realitza a cadascun dels usuaris quan entren a formar part del Programa.

Durant l’any 2019 han format part del Programa 199 persones en situació o risc d’exclusió social, sent totes elles ateses per l’equip del programa, format per dues Tècniques d’Inserció sociolaboral i una Treballadora Social, per a desenvolupar tots els àmbits, tant el social com el laboral, necessaris per a ajudar-los a millorar el seu nivell d’ocupabilitat i estar més prop del seu objectiu final, poder accedir a un lloc de treball.
La millora de l’ocupabilitat s’ha treballat mitjançant la tutorització amb cadascun els participants, i amb sessions grupals de motivació, d’habilitats socials, d’alfabetització digital, de lectoescriptura i de dret laboral, en les quals han anat intervenint segons les necessitats detectades en cadascun dels usuaris, i que s’han desenvolupat al llarg de tot l’any 2019.

Tots els participants han aconseguit l’objectiu principal del Programa, millorant notablement el seu nivell d’ocupabilitat, i tots ells es troben en cerca activa d’ocupació. El resultat directe d’aquesta millora és que 30 dels usuaris han trobat una ocupació, per compte d’altri o per compte propi, gràcies a la seua participació i implicació en el Programa.

També és positiu el fet que 32 participants s’han integrat en els sistemes d’educació o formació després de la seua inclusió en el Programa, gran part d’ells a l’Escola de Persones Adultes o en Certificats de Professionalitat. A més, altres 9 participants, estan a l’espera que s’inicie el programa formatiu en el qual estan interessats a data de 31 de Desembre, que és quan es van tancar les dades, alguns d’aquests programes ja s’han iniciat.

A més, gràcies a les actuacions formatives que s’han realitzat al llarg de l’any, un curs per a obtenir el certificat de Manipulador d’aliments, dos cursos per a l’obtenció del carnet de Carretó elevador i un curs per a l’obtenció de la Targeta professional de la construcció i a les accions formatives que han realitzat altres entitats locals, 35 dels participants han obtingut una qualificació o algun dels citats carnets professionals, la qual cosa àmplia i/o millora les seues possibilitats de contractació en els sectors on requerisquen aquesta formació.

“Com es pot observar, són uns resultats molt favorables, ja que un important percentatge dels participants han realitzat o estan duent a terme alguna activitat que millora notablement les seues possibilitats d’accedir a un lloc de treball, a través d’accions formatives, o bé han començat a treballar, disminuint, en tots dos casos, la situació o el risc d’exclusió social”, indica la regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia, que afig que “a part d’aquestes dades cal reconéixer l’esforç tant el que realitzen les persones per créixer, com el dels professionals que treballen en aquesta tasca”.