La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gracia, ha entregat, en el saló de plens, a un total d’11 persones, 7 dones i 4 homes, provinents de diferents països, els diplomes del programa «Comprensión de la Sociedad Valenciana», una formació voluntària de la Generalitat Valenciana. Aquesta formació és una de les tasques que té l’oficina PANGEA per a oferir atenció i fomentar la integració de la gent que arriba a la nostra ciutat, complementant-se amb la sensibilització i orientació jurídica. Al llarg del 2019, PANGEA ha realitzat 1.306 intervencions i ha atés un total de 723 persones. D’elles, 33 eren espanyoles, 38 europees i la resta d’altres continents com Àfrica, Àsia i, fins i tot, Oceania.

Entre les tasques de PANGEA està l’orientació jurídica que es dóna de dilluns a dijous de 9.30 a 13.30 hores, amb cita prèvia i una cadència de mitja hora. En les instal·lacions, situades en la seu de Creu Roja, a través de voluntaris, es realitza alfabetització i formació en castellà, valencià i anglés. També es fan classes dels continguts de l’examen d’espanyol, DELE, i del CCSE, per a l’obtenció de la nacionalitat espanyola. Els períodes d’inscripció per a la formació s’obrin tres vegades a l’any, en setembre, desembre i abril.

La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gracia, comenta: «Volem felicitar a les 11 persones de diferents països que han rebut el seu diploma per aprendre més de la societat valenciana, interessant-se de manera voluntària per aquest territori on ara tenen el seu projecte de vida».

L’edil afegeix: «Alcoi és, des de fa segles, un municipi que ha atret persones de diferents procedències i ho continuem fent, oferint-los l’ajuda necessària. Són més els que venen que els que se’n van, i per a tots els que arriben, comptem amb l’oficina PANGEA que ofereix informació, formació i assessorament. Durant 2019, en l’oficina s’han fet més de .1300 actuacions que han ajudat a més de 720 persones, tant espanyoles com nascuts a altres països. Seguim treballant per millorar Alcoi i seguir sent eixa ciutat solidària i acollidora de la qual ens sentim profundament orgullosos».
Les dades de població de la ciutat ens diuen que al voltant del 30% dels habitants que viuen a Alcoi han nascut fora de la ciutat, en total, més de 13.000 persones. D’elles, 21,28% han arribat a Alcoi des de diferents llocs d’Espanya (el 6,47% des d’altres poblacions de la província d’Alacant, el 3,27% des d’altres municipis de la Comunitat Valenciana i l’11,54% des d’altres comunitats autònomes). D’altra banda, el Cens de Residents en l’Estranger ens dóna la xifra de 1050 persones naturals d’Alcoi registrades en altres països.

Dels 4.504 nascuts fora d’Espanya, hi ha 1.157 persones de Marroc. Equador i Romania són els altres països que més gent acullen, amb prop de 600 persones cadascun. Els procedents tant de Bulgària com de Colòmbia, França, Argentina, Xina i Pakistan també superen les 100 persones censades a Alcoi.