La decisió de convertir a Alcoi en una ciutat cardioprotegida, iniciada per l’Ajuntament en 2017, comença a ser una realitat. En l’actualitat, la ciutat compta ja amb 16 desfibril·ladors adquirits per l’Ajuntament d’Alcoi i 5 més situats en mans d’entitats privades, complint àmpliament el Decret 159/2017, de 6 d’octubre, del Consell, on es regula la instal·lació i ús dels desfibril·ladors semiautomàtics externs (DESA). Per al 2020 s’espera tornar a adquirir nous aparells que amplien, encara més, aquesta quantitat.

Els últims quatre aparells que s’han adquirit per part de l’Ajuntament estan ja situats a l’Àgora, l’Ivam Cada Alcoi, el mercat de la Zona Nord i en el vehicle de l’agrupació contra incendis forestals d’Alcoi (ACIF) ampliant els espais cardioprotegits de la ciutat. A més de la col·locació també ha de realitzar-se una formació a les persones que hagen d’utilitzar-los en cas de parada cardiorespiratòria malgrat que el seu ús és senzill i intuïtiu.

El mapa dels desfibril·ladors, que es pot consultar aquí, ens marca els espais d’Alcoi on podem trobar aquests aparells. Llocs com la Universitat Politècnica de València, el Conservatori de Música i Dansa, els col·legis Esclavas SCJ i la Salle, el Centre Comercial Alzamora, el mercat de la Zona Nord i el mercat de Sant Roc, el camp de Futbol del Collao, l’estació d’autobusos, el teatre Calderón, i l’edifici Font Roja, els cotxes patrulla de la policia local, l’Ajuntament, el poliesportiu Francisco Laporta i el complex esportiu Eduardo Latorre.
Cal recordar que els primers 6 aparells es van adquirir en 2017 per l’Ajuntament, amb la intenció de començar el camí de fer de la ciutat un municipi cardio protegit, promocionant també la importància del seu ús. Tal com explica, Jordi Silvestre, regidor d’Emergències, «Seguim compromesos amb què Alcoi siga una ciutat cardio protegida, per això des que es decidira adquirir els primers aparells en 2017, hem seguit treballant per ampliar el seu nombre i en l’actualitat ja comptem amb 16 desfibril·ladors municipals i 5 més privats. A més de la col·locació d’aquests aparells que poden salvar vides, també hem tingut molt en compte la formació d’aquells que els utilitzen, ja que en cas d’una parada, l’efectivitat de la desfibril·lació primerenca en la recuperació d’un ritme cardíac eficaç és del 90%. I seguim promocionant el seu ús, també en les entitats privades, perquè adquirir desfibril·ladors suposa pensar en la vida dels seus treballadors, clients i col·laboradors».

A Espanya s’estima que cada any es produeixen més de 30.000 parades cardíaques i és una de les causes més freqüents de mort sobtada, ja que es calcula que, al nostre país, hi ha una parada cardíaca cada 20 minuts, i aquesta causa ocasiona quatre vegades més morts que els accidents de trànsit.