Alcoi vol combatre l’emergència climàtica plantant vegetació pel que s’inclou una nova partida al pressupost de 2020 de 20.000 euros que permetrà ampliar el nombre d’arbres i matolls de la ciutat en 2.000 unitats. La ciutat ha plantat, els últims 4 anys, més de 6.000 exemplars, entre arbres, matolls i plançons, tenint en compte tant les repoblacions populars com les obres realitzades, amb un clar compromís de planificar, ampliar i millorar l’arbratge urbà, reduir el CO2 i lluitar contra el canvi climàtic.

El Consistori destaca que, des del 2016, a través de les regidories de Medi Ambient, Obres i Serveis, i Urbanisme, s’han plantat més de 6.000 exemplars de vegetació. D’ells, prop de 800 corresponen a Obres i Serveis i més de 300 a Urbanisme, entre els quals trobem els nous arbres d’Entença, el talús de Doña Amalia dins dels pressupostos participatius o la millora dels polígons industrials, entre altres. Les 5.000 unitats restants són plançons de repoblacions escolars o populars.

Per al 2020 també es preveu una plantació de 800 plançons a través de repoblacions a banda de les espècies que es planten en les diferents obres. Una quantitat que augmentarà espectacularment amb les 2.000 unitats d’arbres i matolls amb què es vol reforestar aquest any.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, destaca la importància d’aquesta aposta de l’Ajuntament: «El canvi climàtic és una realitat innegable i el seu origen humà també és clar pel que hem de prendre mesures per a combatre’l. Entre moltes de les mesures a realitzar estan els programes de reforestació. Per això, aquest any, l’Ajuntament vol plantar 2.000 exemplars entre arbres i matolls, amb una partida especial de 20.000 euros. Tampoc podem oblidar la importància de l’educació ambiental, pel que per a la plantació d’aquestes 2.000 unitats volem implicar també a diferents entitats de la ciutat apostant per fer d’Alcoi una ciutat verda i sostenible entre totes i tots».

La plantació d’aquests milers d’exemples està previst que es realitze en zones degradades de ribera, dotant-les d’un valor afegit, entre elles, per exemple, l’espai que va de la Font del Quinzet a Cervantes. Des de la regidoria es recorda que està demostrat que els arbres estalvien aigua, protegeixen el sòl de l’erosió, són l’hàbitat de moltes espècies i un recurs ambiental necessari que produeixen un segrest de carboni de l’atmosfera. Amb la implicació de diferents col·lectius i entitats en la replantació també es vol millorar l’educació ambiental de la ciutadania.

La reforestació és un dels mecanismes de la regidoria de Transició Ecològica per a lluitar contra el canvi climàtic conjuntament amb altres iniciatives relacionades amb les energies renovables, l’educació ambiental, el reciclatge, l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible. Un estudi del professor Manuel Enrique Figueroa, de la Universitat de Sevilla, demostra l’alta capacitat d’algunes espècies vegetals d’absorbir el CO2 i la importància de planificar l’arbratge urbà per a lluitar contra les emissions d’efecte hivernacle. Un arbre d’uns 20 anys pot absorbir durant un any el CO2 que emet un vehicle que circule entre 10.000 i 20.000 kilòmetres i una hectàrea arborada produeix l’oxigen necessari per a sis persones en un dia. La reforestació també es troba entre els Objectius de Nacions Unides de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 , tant en l’ítem de «Vida d’ecosistemes terrestres» com en l’ «Acció per al Clima».