En el Ple Extraordinari d’ahir dilluns, a més d’aprovar el Pressupost Municipal 2020, també van ser acceptades dues modificacions de crèdit que inclouen partides perquè l’ajuntament puga actuar i pal·liar en la mesura que siga possible les conseqüències que va patir el centre històric amb la borrasca Gloria així com reforçar les mesures d’habitatge.

Les modificacions de crèdit inclouen partides per l’adquisició d’immobles i la millora d’immobles municipals. Aquestes dues modificacions van ser propostes de Podem, mentre que Ciudadanos va proposar augmentar la partida dedicada a la demolició d’immobles a comptes de tercers. En total hi haurà 410.000 euros per dur endavant aquestes iniciatives a més de l’Observatori de l’habitatge. Aquestes modificacions van ser aprovades per PSOE, Podem i Ciudadanos i van tindre l’abstenció de PP, Compromís, Guanyar i Vox.

Cal destacar que d’ençà que la nostra ciutat va patir el Temporal, el Govern es va posar a treballar per tractar de posar remei a la situació. Alcoi va patir les conseqüències de la borrasca Gloria amb nombrosos incidents provocats per les intenses precipitacions que van deixar a la nostra ciutat 290 l/m² entre el 19 i el 21 de gener. Una situació d’excepcionalitat amb greus conseqüències, per la qual cosa l’Ajuntament va sol·licitar el suport dels Governs de l’Estat i la Generalitat. L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, va mantenir contactes amb les Conselleries de Justícia i Habitatge, i amb l’Agència Valenciana d’Emergències, aconseguint fer que es desplacen tècnics de l’Institut Valencià de l’Edificació per a realitzar una revisió de tots els edificis del Centre Històric.

Una altra mesura ha estat la creació d’un gabinet interdepartamental, del qual formen part a més de l’alcalde, Toni Francés, els regidors i caps dels departaments d’Arquitectura, Urbanisme, Patrimoni i Obres i Serveis. Aquest gabinet té com a objectiu coordinar totes les actuacions que vagen a desenvolupar-se a escala urbanística en el Centre de la ciutat de cara a una recuperació del barri.

Recordem que una de les mesures que ha acordat aquest gabinet ha estat la creació de l’oficina d’Atenció i Rehabilitació del Centre d’Alcoi per a atendre als veïns especialment en matèria d’urbanisme, arquitectura, obres, patrimoni i solars existents en el barri. Obrirà a partir de hui i està situada al carrer Sant Llorenç 6 primer pis i centralitzarà tota la informació per a orientar de la millor manera possible a la ciutadania.
Referent als edificis on s’han detectat problemes estructurals greus en el centre històric, cal indicar que durant la setmana passada es van dur endavant la demolició d’un total de 3 finques declarades en ruïna imminent. Les dues primeres finques eren dos edificis contigus ubicats al carrer Sant Mateu amb Placeta les Eres, i l’altra finca estava situada al carrer Sant Joan. Les demolicions van ser encarregades per l’Ajuntament després de declarar la ruïna imminent dels tres edificis.

«Volem agrair la predisposició de Podem i Ciudadanos presentant propostes per ajudar a millorar el nostre Centre, pal·liar les conseqüències de la borrasca Gloria i reforçar les mesures en matèria d’habitatge», explica la regidora d’Habitatge, María Baca. «Per a nosaltres el centre històric és molt important, de fet és una prioritat per al nostre govern i per això hem dut endavant moltes iniciatives per millorar-lo, des de portar institucions com els Jutjats o la Policia Nacional, obrir espais culturals com l’IVAM CADA Alcoi, crear ajudes per al comerç, o dur endavant altres com l’ARRU per a la rehabilitació d’edificis, a més de les moltes bonificacions que tenim en diversos impostos com l’ICIO, llicències d’obertura, etc.». Afirma la regidora.

«No podem quedar-nos parats i seguim treballant per tractar de pal·liar els efectes que el temporal Gloria van provocar a edificis del centre, que estan sent avaluats per tècnics de la Generalitat. Amb aquestes iniciatives volem millorar en la mesura que siga possible tot el que va provocar als nostres edificis», ha conclòs.