L’obra per a millorar l’accessibilitat, amb la creació d’una plataforma única, tant en el carrer Sant Francesc com en la placeta de la Creu Roja i Plaça Ramón i Cajal, situats al centre d’Alcoi, està previst que s’inicie a principis del mes de maig. El pressupost base de l’obra és de 403.737,70 euros, iva inclòs, i el termini de duració de la mateixa es preveu en tres mesos. La iniciativa està cofinançada en un 50% per Fondos Feder de la Unió Europea, dins de l’estratègia DUSI de l’Ajuntament d’Alcoi. La millora urbanística d’aquesta part del centre d’Alcoi també està inclosa dins de l’estudi de reactivació del centre històric i va ser aprovada per la Mesa del Centre.

La classificació del contracte per a les obres de millora de la zona del carrer Sant Francesc i el seu entorn ja està realitzada, essent la mercantil Hidrúalicas La Foia SL, l’empresa que ha quedat en primer lloc. Una vegada ja ha estat presentada la documentació, el pròxim dilluns, la Junta de Govern adjudicarà l’obra. Està previst que la formalització del contracte es realitze a finals de març per a començar les obres una vegada acabades les festes de Moros i Cristians.

La regidora de comerç, Vanessa Moltó, destaca les diferents accions realitzades per dinamitzar aquesta part del centre d’Alcoi: «L’obra que millorarà el carrer Sant Francesc, placeta Creu Roja i Ramón y Cajal, i que començarà a principis de maig, crearà una plataforma única, convertint aquesta zona en accessible i evitant el perill de lliscaments actual. Una obra, cofinançada amb Fons Feder de la Unió Europea, que ens permetrà recuperar l’espai per a les persones i seguir amb la revitalització del centre d’Alcoi. Una revitalització que també hem impulsat en aquesta zona amb l’obertura de serveis municipals i amb les ajudes per a la recuperació de baixos i l’obertura de negocis a través de les ajudes de la regidoria de comerç per al centre d’Alcoi».

En aquesta mateixa zona es va recuperar la part de dalt del mercat de Sant Mateu amb l’obertura d’Àgora i al carrer Sant Francesc, es va obrir l’oficina de Comerç recuperant el baix que estava tancat de l’antiga llibreria Hispania a principis de 2018. També a finals del 2018 s’inaugurava en la Cámara de Comercio, la seu de la Universitat d’Alacant. L’Ajuntament també ha treballat per incentivar l’ús comercial d’aquesta àrea urbana i, als últims 2 anys, s’han obert diversos negocis al carrer, de serveis immobiliaris, perruqueria, ultramarins, hostaleria, entre altres, molts dels quals s’han acollit a les ajudes de comerç per a obrir negocis i condicionar locals, en aquesta zona prioritària. La millora de la part urbanística augmentarà la revitalització d’aquesta zona del centre d’Alcoi que també compta amb punts importants de pas de persones com són l’Àgora, la Glorieta i el mercat.

El projecte consisteix en una plataforma única d’ús mixt tant al carrer Sant Francesc com en les places de Ramón y Cajal i la Creu Roja, que aprofitarà per a les funcions de pas, d’estada i d’activitat, amb una circulació de vianants còmoda, segura i contínua. Tindrà un paviment de qualitat i funcional, de pedra natural per a les zones de vianants; llambordes de llosa color òxid per a les zones de vianants amb accés vehicular; i un paviment tècnic de llambordes per a superfícies de trànsit. El paviment és autonetejador, té un gran poder antiadherent i hidrofòbic, a més d’una gran resistència al lliscament.