El passat diumenge, 1 de març, Alcoi va rebre la visita d’un grup de ciclistes provinents de la ciutat d’Ontinyent que volien conéixer l’eix per a ciclistes i vianants d’Alcoi. En la visita van estar acompanyats pel regidor de Mobilitat Sostenible, Jordi Martínez, amb ell van recórrer la ciutat i els va explicar tota la feina realitzada per l’administració local per afavorir la mobilitat.

L’entitat “Ontinyent en Bici” es tracta d’un col·lectiu d’usuàries i usuaris de la bici com a mitjà de transport que aposten per un model de mobilitat sostenible a la ciutat d’Ontinyent. En el Facebook de la entitat van publicar, després de la seua visita a Alcoi: “Ens hem emportat una grata visió en conjunt de la gran tasca i esforç realitzat per aquest Ajuntament. Desitgem poder comptar prompte a la ciutat d’Ontinyent amb un Anell Ciclista que vença l’hegemonia del cotxe i afavorisca una aposta decidida per la mobilitat sostenible».

Els visitants van arribar a la nostra ciutat en tren, destacant la importància d’aquest transport per al turisme sostenible i familiar de les comarques centrals. Al costat de l’estació van trobar la nova zona de refugi per a bicicletes que està ultimant l’Ajuntament als peus del pont de Rafael Terol. En ella, hi ha una teulada per a refugiar-se del clima, lloc per a descansar i també compta amb un espai per a poder fer xicotetes reparacions de les bicis relacionades amb unflar les rodes, ajustar el manillar…

Als últims anys, l’Ajuntament d’Alcoi ha apostat per la creació de carrils bici, tant a través dels pressupostos participatius, amb les inversions realitzades als polígons com amb la construcció de l’eix de ciclistes i vianants, finançat amb fons Feder de la Unió Europea a través de la Generalitat Valenciana. La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat va premiar el projecte alcoià amb els Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat 2019 de la Comunitat Valenciana, SEMcv-2019, aconseguint la iniciativa alcoiana el segon premi en la modalitat de ciutats de més de 50.000 habitants. L’objectiu final de l’Ajuntament és aconseguir un anell verd que envolte la ciutat fomentant la mobilitat sostenible, i també convertir aquest tram que travessa la cornisa nord en un reclam cicloturístic.

El regidor de mobilitat, Jordi Martínez, destaca l’ús del nous eix de ciclistes i vianants: «Sabem que el nou eix està convertint-se en un lloc cada vegada més visitat durant la setmana, sobretot, a la vespra- nit, per moltes alcoianes i alcoians per fer esport. L’afluència de gent és especialment destacable el cap de setmana per part dels ciutadans locals però també per molta gent de fora. Com ja vam dir, entenem que el recorregut que formarà part de la ruta Eurovelo 8 que uneix Cadis amb Atenes, pot ser un important atractiu turístic i, per això, l’hem adequat amb cartells informatius i estem ultimant la zona de descans del carrer Carmen Vidal.

L’eix alcoià té un recorregut total de 9 quilòmetres, amb dos carrils, un per cada sentit de la marxa. El projecte uneix la via verda amb la passarel·la creada recentment entre Alcoi i Cocentaina seguint la cornisa nord de la ciutat. Per tant, aquest nou espai pensat tant per a vianants com per a ciclistes integrarà les vies verdes dins de la ciutat. El projecte també inclou panells que expliquen la normativa de cada tram, indicant quina zona està dedicada a la marxa els ciclistes, quina altra és per a vianants i quines seran per a tots dos.

El nou eix forma part d’una de les vies verdes més llargues de tota la Comunitat Valenciana que unirà la ciutat de Iecla amb Gandia i també estarà dins d’Eurovelo, una xarxa de 15 rutes ciclistes de llarga distància que connecten i uneixen a tot el continent europeu. Les rutes poden ser utilitzades tant per cicloturistes com pels habitants locals que realitzen els seus trajectes diaris. En concret, l’eix s’unirà a la línia Eurovelo 8, una ruta de 5.900 km que al llarg del Mediterrani connecta Cadis amb Atenes. Aquesta ruta travessa Barcelona, Mònaco i Venècia entre altres ciutats per a descobrir llocs com Albània o Montenegro.