Una vegada més, Alcoi vol captar fons de les ajudes de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, IVACE, de la Generalitat Valenciana dins del programa de millores de zones industrials. En 2017 i 2019, la ciutat va rebre ajudes dins d’aquest programa per a millorar els seus polígons. En total, entre les ajudes autonòmiques i les inversions realitzades amb les arques municipals, als últims anys, Alcoi ha invertit més de quatre milions d’euros a totes les seues zones industrials: Santiago Payá, la Beniata, Cotes Altes , Cotes Baixes i El Castellar.

Entre les millores realitzades destaquen, d’una banda, la rotonda sud, situada a l’entrada per Alacant; el cunetó est i oest del polígon Santiago Payá per replegar aigües pluvials i evitar els lliscaments dels vessants; les càmeres de seguretat a tots els polígons; la millora de la il·luminació amb el canvi a led i un sistema de telegestió; la creació de zones verdes; realització de carrils bici; una web de les empreses de la ciutat ubicades a les diferents àrees; ampliació de zones d’aparcaments; asfaltats…

Cal recordar que en 2017 es van realitzar inversions per valor de més de 2 milions d’euros; en 2018, més de mig milió d’euros i en 2019, més d’1.500.000 euros, incloent tant les subvencions autonòmiques con les inversions amb fons municipals. En total, als tres últims anys, s’han invertit al voltant de 4.300.000 euros a millorar les zones industrials de la ciutat.

Per al 2020, el projecte que l’Ajuntament ha presentat a l’IVACE contempla millores per a quatre polígons: Cotes Baixes, Beniata, Santiago Payá, i Cotes Altes. Els tres primers presenten individualment millores amb una inversió superior als 300.000 euros i Cotes Altes, una actuació amb una inversió al voltant dels 146.000 euros.

En la proposta de Cotes Baixes podem trobar la inclusió de 200.000 euros per a la rotonda nord, demostrant la importància que aquesta infraestructura té per a la ciutat, tal com explica el regidor d’Ocupació i Empresa, Alberto Belda: «La rotonda nord és una prioritat per a Alcoi, per això, estem treballant intensament per aconseguir finançament d’altres administracions. No obstant això, hem decidit incloure-la també en aquestes subvencions amb la intenció d’evitar imprevistos i que la rotonda nord siga una realitat com més prompte millor, dignificant l’entrada a la ciutat, com ja vam fer l’any passat amb la rotonda sud i en l’entrada des d’Alacant. De totes maneres, el projecte de Cotes Baixes contempla altres actuacions perquè, en el cas de que la rotonda es puga finançar amb altres administracions, que és la nostra primera opció, els diners de l’IVACE es puguen destinar a les actuacions de re-asfaltat i a la connexió de vianants».

Altres mesures que es proposen per a millorar els polígons en 2020 estan relacionades amb la fibra òptica, reurbanització de la carretera Font Roja i re-asfaltat en la zona de la Beniata. En el Santiago Payá es demana subvenció per solucionar desperfectes del cunetó, per la connexió de vianants i per a re-asfaltar.

En Cotes Altes es proposa la connexió del carril bici amb l’eix de ciclistes i vianants, i ajudes empresarials per a les empreses del polígon. Belda explica aquesta última actuació: «En el cas de Cotes Altes, hem inclòs també una partida d’ajudes empresarials perquè el programa ho permet, en aquest cas, els propis empresaris presentarien les actuacions relacionades amb l’adequació de les façanes i rebrien el tant per cent corresponent de la subvenció».

Les últimes inversions, realitzades en 2019 han arribat a totes les zones d’Alcoi per valor de 1.500.000 euros, amb una inversió de més de 500.000 euros en la Beniata, 160.000 en Cotes Baixes, 190.000 en Santiago Payá, més de 100.000 en Cotes Altes i més de 220.000 en el Castellar. Del total de la inversió, l’Ajuntament ha rebut una subvenció de l’IVACE de més de 500.000 euros.

La nova proposta municipal per als polígons en 2020 pretén sumar 1.200.000 més a la inversió dels últims tres anys de 4.300.000 euros, arribant a superar Alcoi els 5.500.000 euros de inversió en les zones industrials.