L’Ajuntament d’Alcoi està estudiant com fer front a la situació econòmica per les conseqüències del COVID-19. L’objectiu de l’equip de govern és pal·liar, en la mesura de les possibilitats de l’administració local, la delicada situació del teixit econòmic de la ciutat que deixa aquest cas d’emergència. Per aquest motiu l’Ajuntament d’Alcoi ha organitzat una reunió de coordinació per començar a tractar les ajudes per aconseguir la recuperació econòmica a un sector al qual la crisi del Coronavirus ha castigat especialment com està sent els dels autònoms, comerciants i micropimes.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, s’ha reunit per videoconferència amb la regidoria d’Hisenda i Comerç; Vanessa Moltó, el regidor d’Ocupació i Empresa; Alberto Belda, el president de FEDAC; Naxto Gómez i el president de la Cámara de Comercio de Alcoy; Pablo de Gracia, han tractat diferents tipus de mesures que complementaran les del Govern Central i les de la Generalitat Valenciana, com per exemple les primeres que va anunciar Ximo Puig que aniran destinades als autònoms i oscil·laran entre els 750 i els 1.500 euros, depenent de si han paralitzat parcialment o totalment la seua activitat. L’Ajuntament aprovarà una primera línia d’ajudes econòmiques, socials i fiscals de 600.000 euros.

La intenció és crear una línia d’ajudes complementàries a les de les altres administracions per a pal·liar els greus danys ocasionats a micropimes, comerços i autònoms de la nostra ciutat que s’han vist obligats a continuar amb les seues despeses de personal, proveïdors i lloguer sense obtenir ingressos.

S’estudiaran ajudes que podrien enfocar-se a través de bonificacions en diferents taxes i subvencions a diferents activitats empresarials.

«Som conscients que comerciants, autònoms i micropimes estan sent econòmicament el sector més castigat en la situació que estem vivint i hem de conéixer de primera mà les seues necessitats per poder prendre les mesures oportunes per tractar d’ajudar-los en la mesura del possible», ha explicat l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

Des de FEDAC, la Federació d’empreses de l’Alcoià i El Comtat, valoren positivament aquesta primera reunió provocada des d’aquesta entitat i també des de la Cambra de Comerç arran de la preocupació manifestada per tots els sectors productius davant d’aquesta delicada situació. FEDAC pensa que aquestes mesures són un bon punt de partida que deu, sense dubte, ampliar-se. El president de FEDAC és del pensament que “ les ajudes han de ser més quantioses perquè arriben a tots els sectors de l’Economia alcoiana: Comerços, professionals autònoms, oficis tradicionals, etc. Valorem i agraïm que l’Ajuntament busque més ajudes i amb més quantia en els pròxims dies”.

FEDAC i Cambra de Comerç han rebut en les últimes hores múltiples telefonades per part d’empresaris –especialment micro-pimes- molt preocupats per la situació puntual i per la falta d’ajudes directes, concretes, viables i ràpides. Per això, mantindrà un contacte constant amb els responsables de l’Ajuntament per proposar, analitzar i escoltar propostes en els pròxims dies.

Des de la Cambra de Comerç, el seu president, Pablo de Gracia, afegeix dos aspectes fonamentals que reafirmen la posició de l’empresariat. La primera és que les empreses han de minimitzar costos siga com siga. I això implica reduir el màxim possible el pagament d’impostos municipals. D’altra banda, els autònoms i la resta de Pimes necessiten amb urgència liquiditat, diners per a continuar funcionant. Segons Pablo de Gracia, “necessitem un recolzament ferme de les administracions cap a les empreses i autònoms afectats per les mesures de contenció posades en marxa pel govern, coses que siguen senzilles i directes perquè arriben de forma eficient a qui ho necessite».

De fet Cambra Alcoi s’ofereix a l’Ajuntament per a col·laborar en les tasques d’admissió, certificació i tractament de la documentació que siga necessària quan aquestes ajudes es facen realitat, l’abans possible.
Recordem que l’ajuntament ja va emetre un decret en el qual indicava que el pagament de tributs patrimonials, així com els preus públics gestionats pel Consistori que es refereixen o afecten prestacions que s’hagen vist suspeses per les autoritats, es reduïen proporcionalment segons el temps en el qual les activitats o prestació de l’activitat no s’hagen pogut dur endavant. En el cas d’haver pagat anticipadament l’ajuntament farà la devolució corresponent atenent al temps efectiu que s’haja parat l’activitat o servei. Aquesta mesura afecta per exemple a la taxa de brossa dels comerços o la col·locació de terrasses.

En aquest decret també s’acordava la suspensió de tots els terminis en l’àmbit de la Gestió i Recaptació Tributària. Per aquest motiu, el pagament de qualsevol rebut, autoliquidació, o qualsevol altre ingrés tributari, com l’impost de circulació, han quedat ajornats, sent el 3 de juny el darrer dia de pagament.