A partir d’avui, 27 d’abril, els usuaris dels horts socials municipals podran anar als mateixos sempre que respecten tant les normes de seguretat com els torns que s’han establert d’hores i dies des de la regidoria de Medi Ambient. D’aquesta manera, els usuaris d’aquests espais de la ciutat podran tornar a cuidar el seu espai i cultivar els seus aliments amb cultius ecològics i saludables.

Cal recordar que els horts social es van posar en marxa en 2013 per primera vegada a la ciutat. Alguns horts socials estan en mans d’entitats socials i altres, el 80% del total, en mans de persones particulars amb prioritat per a aturats i jubilats però oferint també la possibilitat a tota la ciutadania. En total, actualment, hi ha més de 60 horts a la ciutat repartits en diferents zones: Parc Zona Nord, Batoi, zona de Renfe, i en la zona de Mascarella de Ferran.

Els usuaris dels horts socials hauran de complir un protocol que tenen per escrit per poder tornar a accedir a les parcel·les. Primer s’han establit torns de 2 hores en cada parcel·la en dies parells o imparells. Per tant, cada usuari tindrà dues hores cada dos dies. En els Horts de la zona de Renfe, Parc Zona Nord i Batoi, només hi haurà un usuari per torn. I en els Horts de la zona de Mascarelles-Piscina Municipal 2-3 usuaris per torn, sempre que estiguen en horts separats.

Cada usuari disposarà d’una autorització com a adjudicatari amb possibilitat de delegar en el cas de ser persones de risc. En l’autorització vénen explicades les condicions de seguretat: No poden estar fóra de la seua parcel·la i no poden utilitzar zones comunes ni menjar en els horts.

L’entrada i l’eixida es farà respectant les mesures establides, desinfectant els elements de les portes i les cadenes. Els usuaris dels horts de Batoi i en Zona Nord disposaran de clau per a obrir un accés dins del Parc on estan els horts. Davant de qualsevol dubte, el usuaris poden dirigir-se a la regidoria de Medi Ambient.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Silvestre, explica aquesta obertura: «Fins ara, el decret d’alarma no ens permetia obrir els horts social però, una nova circular de la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana ja permet que els ciutadans puguen anar a cuidar aquest espais d’autoconsum pel que, posem de nou les parcel·les a disposició dels usuaris dels horts socials sempre seguint les mesures de seguretat i els torns que hem creat per a respectar les normes d’aïllament social».