Des de Podem pensen que «és necessari treballar de forma decidida i valenta en propostes per a reactivar la ciutat». La transició ecològica, segons afirma el regidor Aarón F. Santamaría «és una bona ferramenta per aconseguir impulsar l’economia local i crear llocs de treball des d’una perspectiva sostenible i social». Aquesta proposta, “podria generar un impacte positiu a Alcoi des de tres vessants diferents: l’econòmica, l’ocupacional i l’ambiental”.

“Ens trobem davant d’un moment històric sense precedents en la nostra història recent. És el moment de decidir quin model volem per a reactivar les nostres economies i eixir d’aquesta crisi. A més, és molt important que tinguem en compte que ho haurem de fer enmig d’una emergència climàtica i que la transició cap a una economia més sostenible, verda i circular ha de ser un pilar fonamental en aquesta regeneració. Reptes de gran abast que requereixen canvis en la nostra relació amb l’entorn i en el nostre model productiu i de consum” continua Santamaría.

La proposta de la creació a Alcoi d’una xarxa pública i neta d’energia municipal «generaria un triple impacte positiu per a la nostra ciutat». Ciutats com Barcelona, València o Ontinyent ja han apostat per aquestes xarxes d’energia pública i, per a Santamaria, «l’ajuntament d’Alcoi pot i ha de ser referent de la comarca en la transició ecològica i ha de vetllar per reduir la dependència energètica de la ciutat de l’exterior i fomentar la presència de generació energètica local, renovable i en xarxa. És a dir, caminar cap a l’autosuficiència energètica.»

Per una banda, des d’una perspectiva econòmica, «suposaria un estalvi important ja que a través d’aquesta xarxa d’energia pública i de fonts netes, podríem garantir el subministrament elèctric d’edificis i instal·lacions públiques municipals. A més, aquesta xarxa pública d’energia també suposaria una font d’ingressos per a la ciutat amb la venda d’energia excedent».

Des de la vessant ocupacional, «aquesta transició a fonts netes i la creació d’aquesta xarxa pública d’energia suposaria un impuls a l’economia local i per tant una ferramenta també per a la creació de llocs de treball sostenibles i de qualitat». Per altra banda, aquesta transició energètica «és un instrument important en la lluita contra el canvi climàtic, reduint la dependència dels combustibles fòssils, així com les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La ciutat d’Ontinyent, per exemple, amb 5 instal·lacions de producció d’energia fotovoltaica amb una producció d’energia de 470.000 kWh a l’any, ha reduït les emissions a l’atmòsfera en unes 188 tones de CO2 per any gràcies a la creació d’aquesta xarxa. A més, continua Santamaria, «és una proposta també amb una vessant social, ja que amb aquesta xarxa podríem lluitar també contra la pobresa energètica, oferint energia als nostres veïns i veïnes a preus més justos i assequibles i garantint que no hi haja talls de subministrament».

Per a poder posar en marxa aquesta proposta de creació d’una xarxa pública d’energia neta i per a involucrar a tota la ciutat en aquest procés, des de Podem consideren que «seria convinent que es porte a terme ja la reactivació del Consell de Medi Ambient (proposta que ja vam presentar i es va aprovar al Ple Municipal) per a que dins d’aquest consell, es cree una comissió específica d’autoabastiment energètic on puguen estar presents diferents agents socials, com entitats locals, grups polítics, el sector tecnològic i industrial, així com fins i tot el Campus de la Universitat de València per poder fixar un full de ruta conjunt i consensuat i establir una calendarització de les diferents actuacions a portar a terme. Per exemple, fixar estratègies a curt termini (com la possible instal·lació de fanals solars) i altres a més llarg (com la creació d’un parc solar) amb la ferma intenció d’iniciar el camí cap a la transició energètica i de fer d’Alcoi una ciutat referent al respecte».

Per a la formació morada, la crisi que travessem ha servit «per enfortir consensos socials entorn a la necessitat d’un canvi profund i tenim una oportunitat històrica per a incentivar solucions reals als nostres problemes i per treballar en un canvi de model que pose l’economia al servei de la vida, un model que ens puga oferir a totes i tots un futur amb millors garanties», finalitza Santamaría.