El Partit Popular d’Alcoi proposa ampliar el seguiment a persones majors que viuen soles a través d’un sistema en xarxa que permeta aconseguir major població i fer-lo de manera àgil i ràpida. L’objectiu és implicar associacions i comunitats de veïns, comerç de proximitat i farmàcies perquè cooperen en el suport als majors, oferint serveis bàsics, com realitzar la compra o traure el fem, i comunicant a l’Ajuntament les situacions més greus.
La regidor Amalia Payá destaca el treball de seguiment que ha realitzat l’Ajuntament d’Alcoi durant l’estat d’alarma. Però el resultat, pese a l’esforç, ha sigut limitat. Des de meitat de març, l’Ajuntament ha establit contacte telefònic amb 1.178 majors de 65 anys que viuen sols, el 32% del total d’aqueix segment de població (que supera les 3.600 persones).
“Som conscients de la gran faena que els tècnics realitzen per a contactar amb els majors. Però en deu setmanes de gran reclusió hem pogut arribar a un terç de la població. Què passa amb la resta?”, defensa Payá. Per aqueix motiu el PP planteja millorar el sistema, “perquè una ciutat que vol ser intel·ligent no pot estar més de dos mesos per a saber com es troben els seus majors”, manifesta.
L’edil defensa un nou model en xarxa per a aconseguir més població major de 65 anys que pateix soledat. “Un sistema de contacte en el qual s’impliquen els veïns, els comerços i les farmàcies ens permetrà avançar de manera ràpida per a arribar a més població”, raona la regidora. La clau, segons assenyala, és comptar amb les associacions de veïns perquè, al costat de la xarxa de comerç de proximitat de cada barri, col·laboren en la recopilació d’informació sobre les necessitats dels majors que viuen solos. “Els propis veïns poden organitzar-se per a oferir una ajuda bàsica als majors i, sobretot, comunicar a l’Ajuntament situacions greus”, explica Payá. L’edil defensa aquest sistema més enllà de l’estat d’alarma perquè la ciutat consolide una xarxa veïnal dedicada a la prevenció i detecció de situacions de risc de les persones majors que viuen soles en cada barri.