Podem demanarà al proper ple de l’ajuntament d’Alcoi la creació de la taula per a la redacció dels estatuts de l’empresa pública de l’aigua. “El tret de sortida necessari per iniciar la desprivatització del servei” afirmen des de la formació morada. Que recorden que la recuperació de serveis bàsics privatitzats va ser un dels acords al que van arribar amb el Govern Municipal del PSOE per aprovar el pressupost municipal d’aquest any.

I ho fan amb l’objectiu «d’avançar al màxim els terminis» de la remunicipalització d’aquest servei bàsic. Perquè entenen que l’empresa pública «és un bon instrument per a fomentar la gestió pública i directa de l’aigua». I perquè “ha arribat l’hora de fer complir els acords als que vam arribar i estem convençudes que així serà. Iniciant d’aquesta forma un camí cap a la desprivatització dels serveis bàsics de la ciutat”. Afirma Cristian Santiago, portaveu de Podem a l’ajuntament d’Alcoi.

Des de la formació morada afegeixen que la vigència de l’actual contracte del servei d’aigua amb Aquàlia acaba el proper mes de juliol. Que des del Govern Municipal es té previsió de demanar una prórroga d’un any. I que, tot i que l’ajuntament està sotmès a un pla econòmic i financer – aprovat en 2019 i que es verificarà el seu acompliment a la liquidació del pressupost del 2020 – que impossibilita, a hores d’ara, crear una empresa pública, entenen, que «davant l’escenari actual s’ha de treballar, fer els deures i estar preparats per a recuperar el servei al llarg del 2021, si les condicions normatives ho permeten, o el més aviat possible.” Amb l’objectiu de recuperar una “gestió directa, millor i més eficient de l’aigua. I fugir de les privatitzacions que encareixen i no milloren el servei.»

Des de la formació morada també recorden que el 28 de juliol de 2010, mitjançant la Resolució 64/292, l’Assemblea General de les Nacions Unides va reconèixer l’aigua i el sanejament com a drets fonamentals. Per aquests motius i segons afirma el portaveu de Podem, «aquest reconeixement de l’aigua com un dret humà, un dret bàsic per a la vida, obliga encara més a les administracions públiques a revertir les privatitzacions que es van fer en el seu dia.»