L’Ajuntament d’Alcoi segueix treballant en el Pla de Reactivació de la Ciutat a causa de la crisi sanitària del Covid-19, tant des de les diferents regidories com des de la Mesa per a la Reactivació, formada per tots els partits polítics amb representació municipal. Les mesures estan encaminades a pal·liar els efectes d’aquests mesos de paralització econòmica en els diferents sectors així com els requisits que imposa la nova normalitat i que repercuteixen directament en moltes activitats.

Dins del Pla de Reactivació i pel que respecta a l’àmbit cultural, la inversió municipal estarà al voltant dels 200.000 euros, repartits entre el sector literari, de les arts escèniques, en les arts plàstiques i del sector musical. El regidor de cultura, Raül Llopis, destaca l’aposta d’Alcoi per la cultura: “Tots sabem de la importància del teixit cultural en Alcoi, un sector que dóna treball a moltes persones, que porta la imatge de la nostra ciutat més enllà de les seues fronteres, convertint-se també en un important reclam turístic. El teixit cultural ha estat molt afectat per la Covid-19, pel que des de l’Ajuntament invertirem 200.000 euros per a ajudar a les diferents empreses, entitats i creadors dels sectors de la música, les arts escèniques, les arts plàstiques i la literatura.” Llopis també afegeix: “A més d’aquest pla de reactivació, la capitalitat cultural valenciana que Alcoi ostentarà a partir de gener serà un important revulsiu i una inversió econòmica substancial per seguir potenciant la cultura en Alcoi”.

En les arts escèniques, es preveu una inversió de 10.000 euros per ajudar a les companyies amb la facturació i la visualització dels seus treballs amb els formats i les característiques que vagen estant permeses en els pròxims mesos a causa de les mesures de distanciament social.

El Pla de Reactivació Cultural també arribarà al món de la música, a través de les bandes i altres agrupacions musicals de la ciutat. Des de la regidoria s’han realitzat diferents contactes amb les entitats per escoltar propostes. Les accions aniran encaminades a la reconversió d’activitats que no s’han pogut realitzar, en altres formats, que complisquen amb les mesures sanitàries, perquè es gaudisquen per part de la ciutadania, començant durant els pròxims mesos d’estiu.

Un altre dels sectors beneficiats del teixit cultural serà les arts plàstiques. D’una banda, es realitzarà una borsa per la compra d’art amb una inversió al voltant dels 20.000 euros per adquirir obres d’art d’artistes alcoians sota el criteri d’un comité d’experts. D’aquesta manera es pretén tant ampliar la Col·lecció Municipal d’Art com promoure als artistes locals i ajudar-los econòmicament. També està previst dins d’aquest àmbit, la realització de noves iniciatives que s’estan perfilant i que s’anunciaran a les pròximes setmanes.

Entre les mesures previstes per a la reactivació, també hi ha algunes que ja estan executant-se, com per exemple, la compra de llibres per a regalar a les xiquetes i els xiquets de la ciutat. Amb una inversió de 17.000 euros, s’han comprat a les llibreries locals lots de llibres, per a enviar-los als menors de 12 anys. Moltes famílies ja estan gaudint a casa d’aquestes lectures i altres ho faran a les pròximes setmanes. També en l’àmbit literari destaca la convocatòria en les pròximes setmanes del Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la Isabel-Clara Simó, que estarà dotat amb un import de 8.000 euros.