Un any més des de les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de l’Ajuntament d’Alcoi i la Mancomunitat de l’Alcoia – Comtat s’ha volgut seguir amb la campanya ‘Viu Sense Tabac’ que s’ha estat desenvolupant durant els últims anys conjuntament amb el Departament de Salut d’Alcoi, realitzant diferents activitats per a commemorar el Dia Mundial Sense Tabac.
Amb motiu de la pandèmia per la COVID-19 i a causa de la impossibilitat de realitzar la campanya en la qual ja s’estava treballant per a desenvolupar les xarrades preventives en els centres escolars, realitzant tallers i activitats presencials per a la setmana del Dia Mundial Sense Tabac, o el muntatge dels punts informatius en els centres de salut, la campanya desenvolupada per les UPCCAS ha girat al voltant de diferents propostes on-line, i difoses principalment mitjançant les xarxes socials de les UPCCAS.
Han organitzat un concurs de dibuix “ARA MÉS QUE MAI, VIU SENSE TABAC”. Obert a tots els públics. Han convidat a participar als centres escolars de la comarca, han plantejat que els interessats realitzen un dibuix que la seua temàtica siga d’ànim i agraïment al personal sanitari que ha estat treballant duro durant els últims mesos per a cuidar de la nostra salut i que al mateix temps continga un missatge dirigit a aquelles persones fumadores per a motivar-los a deixar el tabac. Els dibuixos participants seran publicats en les xarxes socials de les UPCCAS.
Han rebut nombrosos dibuixos tant d’alguns centres escolars com participants voluntaris.
Igualment han realitzat la publicació en les xarxes socials de píndoles preventives durant tots els dies al llarg de les dues setmanes prèvies al Dia Mundial Sense Tabac. Aquestes píndoles han contingut missatges visuals, clars i concisos realitzats mitjançant infografies i vídeos curts han tractat sobre diferents temes: mites i veritats sobre el tabac, conseqüències del tabac sobre la nostra salut, motivacions per a iniciar-se en el consum de tabac, efectes i realitat sobre el tabac d’embolicar, cigarrets electrònics i fumar en pipa, o la relació entre la nicotina i la COVID-19. Al llarg de les setmanes posteriors els faran públics en les seues xarxes socials Facebook i Instagram.
Finalment han elaborat un cartell commemoratiu del dia 31 de maig amb l’eslògan ‘Ara més que mai VIU SENSE TABAC’. Apareix el dibuix guanyador del concurs que es va realitzar l’any passat, obra d’Helena Oltra de l’IES Pare Arques de Cocentaina. Al mateix temps, han difós cartells i missatges de la campanya realitzada per l’OMS, que enguany ha girat entorn a la indústria tabaquera, amb l’objectiu de desmuntar mites i revelar les tàctiques emprades per aquesta. Així mateix cal ressaltar que la lona ‘ALCOI SENSE TABAC’ ha lluït com a anys anteriors al balcó de la façana del consistori.