El Partit Popular d’Alcoi ha presentat una moció per al ple del divendres en la qual planteja que el Govern d’Espanya destini més recursos amb els quals els ajuntaments puguin fer front a les conseqüències sanitàries, econòmiques i social provocada pel coronavirus. La proposta és especialment necessària per a l’Ajuntament d’Alcoi, la delicada situació del qual econòmica impedeix destinar superàvit a la reactivació de la ciutat.
El PP proposa instar el Govern a mobilitzar més de 40.000 milions d’euros feia les entitats locals per a la reactivació econòmica i evitar la fallida social. En concret 18.900 milions d’euros per l’avançament de la participació en els tributs de l’estat (12.486 milions als ajuntaments i la resta a les diputacions). La regidora popular Lirios García ha manifestat que “és necessari un avançament de, almenys, el 50% de les quantitats pendents per a l’any 2020 per a poder fer front a les tensions de tresoreria causades per la crisi del coronavirus i a les mesures que ja s’han adoptat d’urgència en tots els ajuntaments d’Espanya”.
Les entitats locals, assenyala l’edil, han estat els primers a aplicar mesures per a contenir l’expansió del virus. La gran majoria han ajornat o anul·lat el pagament d’impostos i taxes locals, així com implementat rebaixes fiscals. També han estat les primeres administracions a incrementar les ajudes directes a les famílies i veïns destinades a pal·liar els efectes negatius que sobre la societat i l’economia té la crisi derivada de la pandèmia provocada pel Covid 19.
El PP també sol·licita la posada en marxa d’un fons de 5.000 milions en ajudes, creació de fons específics per al rescat del transport públic (500 milions d’euros) i augment de les ajudes d’alimentació a través dels serveis socials municipals (300 milions d’euros).
Aquests fons extraordinaris són especialment necessaris en ajuntaments com el d’Alcoi. En incomplir les normes pressupostàries fixades pel Ministeri d’Hisenda i presentar un dèficit acumulat de mig milió d’euros, el Consistori no pot si més no acollir-se a l’única mesura que el Govern d’Espanya ha habilitat per als ajuntaments: destinar el 20% del seu superàvit a la lluita contra els efectes del virus. “Ja que el complicat estat econòmic de l’Ajuntament d’Alcoi impedeix destinar recursos propis, hem de reclamar aportacions complementàries i directes del Govern d’Espanya”, manifesta l’edil. García subratlla que altres municipis amb unes arques sanejades sí que poden destinar part del seu superàvit a mesures econòmiques i socials. És el cas d’Elx (10,9 milions de superàvit), Orihuela (19,3 milions), Crevillent (8 milions) o Petrer (1,5 milions).