Des de Podem, mostren la seva “enorme satisfacció” perquè “per fi Alcoi tindrà un instrument que ens permetrà dissenyar de forma conjunta i consensuada les polítiques públiques de vivenda. Fer un seguiment constant de la funció social de la mateixa. I posar la vida al centre de les polítiques públiques de vivenda.» afirma el portaveu de Podem i coordinador de la posada en marxa del recent creat observatori, Cristian Santiago.

Al ple de l’ajuntament d’Alcoi de juliol de 2019, i a proposta de Podem, s’acordava la creació de l’observatori de l’habitatge d’Alcoi. En octubre del mateix any es designava com a encarregat coordinador al Portaveu de Podem, Cristian Santiago. I hui divendres 12 de juny, s’acaba de publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el seu reglament. A partir d’ara són 30 dies d’exposició pública per a recollir suggeriments i esmenes i poder tramitar l’aprovació definitiva.

A principis d’aquest any, i després d’haver preparat una proposta inicial de reglament, s’iniciava el procés participatiu que finalitzava a finals de gener, amb la revisió de les propostes rebudes i esmenes aportades. A partir d’ací, s’iniciava el procés administratiu per a poder incloure l’aprovació inicial del reglament en la comissió informativa corresponent i el seu trasllat al ple del passat 5 de juny, que aprovava per unanimitat el reglament de l’Observatori Municipal de l’Habitatge.

Un instrument que té com a objectius dissenyar i avaluar la política d’habitatge; diagnosticar i realitzar el seguiment de la situació habitacional de les persones i dels recursos habitacionals d’Alcoi a través de l’elaboració d’una sèrie d’indicadors; i facilitar, la màxima eficàcia i eficiència en polítiques públiques d’habitatge.

Tenint en compte que amb l’emergència sanitària provocada per la Covid-19 va canviar la forma de treballar, des de Podem han volgut “agrair a totes les persones que han dedicat el seu temps i bon fer perquè aquesta situació no fora un obstacle i es poguera avançar en la creació definitiva de l’observatori”. Al mateix temps afirmen que durant els últims mesos “s’ha treballat de forma conjunta i participada” – amb els diferents partits de la corporació, agents socials implicats, responsables de Conselleria i membres de l’IVE (Institut Valencià de l’Edificació) – amb l’objectiu de tindre “el millor reglament possible” conclou el portaveu de la formació morada, Cristian Santiago.