L’ajuntament d’Alcoi crearà una Brigada Forestal formada per 4 oficials i 4 peons, donant així compliment a l’acord que va arribar el govern municipal amb Podem Alcoi per als pressupostos municipals 2020, ja que aquesta va ser una de les propostes que va plantejar el grup Podem a la negociació. L’ajuntament contractarà a 12 treballadors majors de 30 anys per un període de 6 mesos amb una subvenció concedida per LABORA de 173.000 € que permetrà contractar a 12 treballadors majors de 30 anys. A més, es crearà una brigada de manteniment de jardins que reforçarà l’equip actual amb 4 oficials de jardineria més.
Aquest pla d’ocupació permetrà la creació d’una brigada que continuarà i permetrà ampliar els treballs que s’han desenvolupat als últims mesos per executar el pla de prevenció d’incendis forestals. Entre les actuacions més destacades de les dutes a terme es pot ressaltar que s’ha desbrossat la carretera del Preventori a les Casetes de Mariola, Trencacaps, Sideroparc, Serelles, Xorrador, Gormaig, Carretera Llacunes y zona del Molinar. Per altra banda també s’ha treballat en sendes com la de Santa Anna al Quinzet, Via Verda i Horta Major.
El Pla de Prevenció d’Incendis també conté les actuacions al voltant de les urbanitzacions, creant el seu perímetre de protecció, dotant-los dels punts d’aigua corresponents, així com manteniment de les zones verdes de dintre de les urbanitzacions. Montesol està acabada al 100 %, Baradello i Sargento aproximadament al 80 % i en el cas de L’Estepar s’està començant a desenvolupar el Projecte del seu Pla de Prevenció d’Incendis.
Tanmateix, el Pla Municipal d’Incendis contempla la instal·lació i manteniment d’una sèrie d’hidrants en determinades carreteres com els de Casetes de Mariola, Font dels Patos i d’altres. Aquests punts d’aigua, vitals per al treball dels bombers per a l’extinció d’incendis, s’ubiquen en llocs estratègics, sempre alimentats pels dipòsits situats en les nostres serres i urbanitzacions.
«Aquesta subvenció per part de LABORA arriba en un moment especialment oportú, ja que són moltes les famílies que han perdut el seu treball a conseqüència de la crisi econòmica provocada per la COVID-19, i reforçarà altres línies de treball que està impulsant l’Ajuntament d’Alcoi a través del programa REACTIVA Alcoi per a la recuperació econòmica, com les ajudes a autònoms i micropimes, les ajudes d’impuls al comerç local, o al sector cultural, entre d’altres», ha indicat el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, qui ha insistit en el fet que «la prevenció és vital i comptar amb 8 persones més és molt important per treballar per evitar que puguen haver-hi incendis».
Cal ressaltar que a més de la Brigada també treballen en aquesta tasca Bombers Forestals, la Brigada per la Biodiversitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que han dut a terme diverses accions al llarg de l’any per prevenir els incendis.