Aquest matí, l’alcalde, Toni Francés, i els regidors d’Ocupació, Turisme i Transició Ecològica, han visitat el taller d’ocupació que es realitza a Alcoi durant el 2020. Un programa concedit pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació “LABORA” a l’Ajuntament d’Alcoi, anomenat “Turisme de naturalesa: birdwatching i itineraris interpretatius en el medi natural d’Alcoi” comprés en l’especialitat de “Promoció Turísitica Local i Informació al Visitant (HOTI0108)” tractant-se d’un certificat de Professionalitat de Nivell 3 i amb una subvenció de 232.054,80 €. El taller és susceptible de co finançament pel Fons Social Europeu (FSE).
En total, 10 alumnes, 5 homes i 5 dones, estan realitzant aquest taller d’ocupació des de finals de 2019 amb un contracte remunerat per a la formació i l’aprenentatge. El taller també ha suposat la contractació del personal que ha dut a terme el taller, una directora, una docent i una auxiliar administrativa a mitja jornada durant la duració del mateix que és de dotze mesos.
L’alcalde, Toni Francés, ha destacat, durant la seua visita, davant l’alumnat “la importància del turisme per a Alcoi, i la necessitat de tindre personal qualificat per a seguir ampliant els productes turístics de la ciutat, oferint possibilitats culturals, patrimonials o de naturalesa per a aconseguir que els visitants coneguen Alcoi però també, que tornen en diferents ocasions”. Francés també ha destacat la importància dels tallers d’ocupació, pensats específicament per a la inserció laboral, oferint contractes remunerats a l’alumnat que realitza un treballa que repercuteix en la ciutat.
Els regidors presents també han destacat la importància de l’educació ambiental i de cuidar la sostenibilitat de tots aquells productes i recursos turístics que ofereix la ciutat així com la de tindre una visió àmplia del territori que ens envolta com a destinació turística. Per la seua part, els alumnes s’han mostrat molt participatius, posant l’accent en el gran patrimoni cultural i natural de la ciutat, desconegut per a molta gent i en les ganes que tenen d’ensenyar-lo tant a la ciutadania d’Alcoi com als visitants. El grup està format per un alumnat amb estudis previs en àmbits com la història i la biologia, entre altres, el que ha enriquit un projecte que busca la transversalitat. El taller d’ocupació oferirà rutes obertes al públic durant el mes de juliol, les inscripcions i itineraris previstos es gestionaran conjuntament amb el departament de Medi Ambient i les inscripcions es podran realitzar en les pròximes setmanes.
Els tallers d’ocupació són uns programes d’ocupació i formació que tenen per objecte millorar l’ocupabilitat de les persones desocupades a les quals va dirigit mitjançant la realització d’obres o serveis d’interés general i/o social, en aquest, cas, la promoció turística. El taller de turisme de naturalesa s’ha desenvolupat durant 2020 en el Centre Cervantes Jove (CCJ), alguns mesos i a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, a distància. L’Ajuntament d’Alcoi va habilitar aquest edifici per a ser homologats per Labora i poder d’aquesta manera realitzar tallers d’ocupació. Després d’invertir en diferents aspectes per a poder adaptar-se als requeriments de la Generalitat, Alcoi rebia la resolució en gener de 2019. Amb aquesta acreditació, Alcoi pot optar a diferents programes de formació i ocupació com són, els tallers d’Ocupació, el programa «Et formem» i «T’Avalem» així com als certificats de professionalitat de la Generalitat Valenciana.
Alcoi ja ha realitzat tallers d’ocupació amb anterioritat on, per exemple, a través dels quals es va rehabilitar, per exemple, l’antiga Escola de Cervantes reconvertint-la en centre juvenil (CCJ), es va recuperar el jardí del Conservatori Municipal o la zona de la Caseta de Mascarella de Ferran. Amb els tallers ocupacionals es garanteix a l’alumnat/treballador la realització d’un treball efectiu mitjançant el contracte per a la formació i l’aprenentatge, que juntament amb la formació professional per a l’ocupació rebuda, procure la seua qualificació professional i afavorisca la seua inserció laboral.