El Projecte de transformació digital d’Alcoi, presentat a la convocatòria del Desafio de las Ciudades Inteligentes (Intelligent Cities Challenge – ICC) ha obtingut el suport d’Europa. El projecte compte amb 16 línies d’actuació, entra les que està la Creació d’un Centre d’Innovació Digital que se situarà al Parc Tecnològic de Rodes. Aquest suport per part de la Comissió Europea no sols suposa un reconeixement a l’estratègia de transformació digital d’Alcoi, també permetrà a la ciutat continuar obtenint el suport d’Europa en la implantació de l’estratègia quant a l’assessorament i suport tècnic. Igualment, aquesta selecció situa a la ciutat en les millors condicions per a poder accedir a fons en el nou programa de finançament europeu 2021-2027 en el qual un dels pilars és “Una Europa més intel·ligent, mitjançant la innovació, la digitalització, la transformació econòmica i el suport a les petites i mitjanes empreses”.

Alcoi ha sigut seleccionada com una de les 100 ciutats europees que participaran en el Desafio de las Ciudades Inteligentes (Intelligent Cities Challenge – ICC). Aquest projecte representa una oportunitat única perquè les ciutats de la UE s’unisquen a una comunitat que aprofita les tecnologies avançades per a fer front a la crisi de la pandèmia i reconstruir les seues economies, al mateix temps que les orienta cap a un creixement sostenible intel·ligent i ecològic. El objectiu és ajudar les ciutats a millorar la qualitat de vida i a crear noves oportunitats per a les seues comunitats empresarials.

L’alcalde, Toni Francés, ha afirmat que “L’aposta per la digitalització és un dels reptes més importants que tenim les ciutats, i Alcoi és pionera en aquest procés que millora la competitivitat i les oportunitats. Que Alcoi siga una de les 100 ciutats europees seleccionades reforça el lideratge d’Alcoi com una ciutat innovadora, amb una estratègia clara en el procés de transformació digital de la nostra economia, que juntament amb el Districte Digital i el projecte de Rodes, fa que el nostre territori siga cada vegada més competitiu i atractiu per a la inversió”
.
El Desafiament de les Ciutats Intel·ligents (ICC) és una iniciativa que tindrà una duració de 2 anys i mig. Està secundada per la Comissió Europea i unirà a les ciutats de la UE per a aprofitar l’oportunitat d’un creixement sostenible, intel·ligent i ecològic, millorant la qualitat de vida i fomentant noves oportunitats per a les empreses i els ciutadans. Se centra en l’aplicació d’estratègies, en una plataforma comuna per a dades obertes, un mercat per a solucions de ciutats intel·ligents, inversions conjuntes, nous mecanismes de suport i una nova dimensió internacional.

El ICC es basa en el Desafio de les Ciudades DigItales de 2017/2019, en el qual Alcoi i altres 40 ciutats van crear una visió, una estratègia i un full de ruta per a la seua transformació digital. Ara, el ICC forma part d’un projecte més ampli de la UE que contribueix al Pacte Verd Europeu, apostant per una economia que pensada per al ciutadà i una Europa adequada a l’era digital. El ICC també està alineat amb un altre projecte europeu, anomenat “Join, Boost and Sustain”, en el qual també participa la ciutat d’Alcoi.

Amb aquesta iniciativa, les ciutat aprendran a dissenyar estratègies ambicioses i un full de ruta juntament amb totes les parts interessades i els experts internacionals, basades en les fortaleses i necessitats de la ciutat real i el context polític existent. També maximitzaran l’impacte: començaran amb projectes emblemàtics d’impacte ràpid, seguit de projectes més grans que comporten una millora quantificable en els ciutadans. I construiran una comunitat d’aprenentatge i innovació: formaran part d’una xarxa internacional autosuficient d’innovació i col·laboració per a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible.

Les ciutats aconseguiran un desenvolupament a llarg termini autosuficient a través de: Accions d’impacte ràpid, per exemple, una plataforma comuna per a dades obertes. Un nou mercat de la UE, dissenyat per a les ciutats, les pimes i una àmplia gamma de negocis urbans. Inversions conjuntes per a buscar finançament, fins i tot dels instruments financers de la UE.
Noves perspectives sobre les necessitats, el progrés i les fortaleses de la ciutat. També per aprendre i desenvolupar col·laboracions a llarg termini amb mentors internacionals i impactes quantificable que importen als ciutadans en un termini de 2 anys.

Aquesta nova comunitat d’aprenentatge i innovació de la Unió Europea rebrà suport en persona, online, i com a comunitat a través de: Assessorament expert adaptat a la seua ciutat i a les seues prioritats locals; Conferències, tallers i formació específica; Accés a eines i recursos digitals; Mentors de nivell europeu i internacional i línies de finançament.