El voluntariat forestal de l’Ajuntament d’Alcoi es realitza durant 6 setmanes entre el dia 6 de juliol i el 14 d’agost. En cada torn participen 8 persones voluntàries assistides al matí per un educador ambiental per a portar a terme formació en temes de medi ambient i vigilància forestal i a la vesprada per 2 voluntaris de protecció civil que coordinen l’operatiu. En aquesta ocasió gràcies a la col·laboració d’Aitex (Institut Tecnològic del Tèxtil), s’ha pogut ampliar el voluntariat i les setmanes a un total de 48 voluntaris en 6 torns.

La vigilància es realitza entre les 15 i les 20 h, quatre membres del voluntariat es reparteixen per parelles en dues torres de vigilància en Sant Antoni i en les Pedreres. Quatre més fan ruta mòbil amb bicicleta elèctrica. Els dos voluntaris de protecció civil, amb un vehicle 4×4, donen suport al Voluntariat Ambiental i ruta de vigilància en punts sensibles com el Racó Sant Bona Ventura, Molinar, Polop, entre d’altres.
Els voluntaris estan allotjats de dilluns a divendres a l’Hotel Rural de la Safranera, que s’utilitza de base per a totes les activitats i vigilància. Allí també es durà a terme la formació als matins.

«Aquest voluntariat porta fent-se des de l’any 2002, sent subvencionat per la Generalitat en pràcticament totes les campanyes anteriors, amb una bona participació de voluntaris i uns resultats molt positius», destaca el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre. «Com sempre diem, és molt important la prevenció durant tot l’any, hem dut endavant moltes accions que ajudaran a evitar incendis i ara el voluntariat té per davant un treball molt important, ajudaran a la conservació del nostre patrimoni natural».

Aquesta setmana ha tingut lloc la presentació en l’Àgora, en un acte que va aprofitar per a presentar el Pla de Prevenció d’Incendis de la mateixa Conselleria, a més de donar unes directrius generals sobre el voluntariat.

L’objectiu d’aquest voluntariat és la realització de tota una sèrie de tasques encaminades en prevenció d’incendis forestals mitjançant punts fixes i rutes mòbils per cobrir el màxim de superfície vigilada, fent especial incidència als Parcs Naturals presents al terme municipal Parc Natural de la Serra de Mariola i el Parc Natural de la Font Roja, així com el Paratge Natural Municipal Racó de Sant Bonaventura’ i el Paisatge protegit del Serpis.

Aquest voluntariat pretén realitzar activitats que promoguen la integració de les persones amb discapacitat, tasques de vigilància dissuasiva, sensibilització i informació de la població de cara a la prevenció d’incendis forestals, conscienciar i informar els visitants en espais naturals i forestals, mitjançant accions informatives als visitants sobre el del compliment de les distintes normatives aplicables, programes d’educació ambiental i formació amb especial incidència en el coneixement del medi forestal per a les persones voluntàries ambientals.
La vigilància mòbil cobrira les següents zones: Paratge Natural Municipal del Racó de sant Bonaventura- Els Canalons, Via Verda d’Alcoi, entre el barri de Batoi, el Poliesportiu Municipal Francisco-Laporta i la zona de l’Estepar, Àrea recreativa del Preventori, Font de la Salut i Font del Molinar. Aquests punts, junt amb el de la casa forestal de vigilància del cim del menejador, al Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, i la caseta de vigilància del Montcabrer, situada al Parc Natural de la Serra de Mariola, vénen a cobrir un percentatge molt elevat del camp visual del terme municipal.