L’IES Cotes Baixes d’Alcoi s’ha reunit hui amb el sector empresarial de les comarques de l’interior d’Alacant per a donar a conèixer el seu nou curs d’especialització, Expert en Sistemes de Fabricació Intel·ligent. Uns estudis amb un format d’especialització similar a un màster universitari però adaptat a la formació professional de grau superior. La titulació està disponible únicament a la Comunitat Valenciana i s’impartirà en el centre alcoià per primera vegada el pròxim curs escolar. Orientat a alumnes que hagen finalitzat un cicle formatiu de grau superior, tenen com a objectiu facilitar als qui ho cursen totes les competències sobre les tecnologies avançades i Indústria 4.0 per a millorar així els processos productius i el rendiment de les empreses.

El curs, que s’impartirà en horari de mati, té un total de 500 hores lectives més 100 de pràctiques en empresa, en les quals l’alumne aplicarà els coneixements sobre el funcionament i sistema de producció de l’empresa on les realitze. La formació, que s’iniciarà el pròxim 28 d’octubre de 2020 i finalitzarà el 31 de maig de 2021, està composta per quatre mòduls d’especialització: Processos productius intel·ligents. Introdueix els conceptes de fabricació intel·ligent de la Indústria 4.0 així com les seues tecnologies associades. Metrologia i instrumentació intel·ligent. Determina requisits de captació i mesura en cada etapa del procés aplicant criteris d’optimització i eficiència. Entorns connectats a xarxa i Internet de les coses. Aquest mòdul connecta als estudiants en la seua etapa d’especialització amb el món de les xarxes de comunicació industrial: PROFINET, ETHERNET/IP, OPC, MODBUS TCP, IO-LINK, ETHERCAT, dins de la “Smart Factory”. A més, s’inicia el contacte dels estudiants amb la connectivitat de dades de procés al núvol: IIoT, Node-Xarxa, MQTT, CloudMQTT… per al monitoratge remot de xarxes de sensors i dispositius industrials: PLCs, HMIs, etc. I Virtualització de màquines i processos productius. Treballant en models virtuals que permeten la verificació de processos automatitzats en l’àmbit industrial, així com, de la maquinària implicada en el procés de producció.

El programa complet ha sigut presentat en la Cambra de Comerç d’Alcoi a les diferents entitats empresarials que representen el teixit empresarial de les comarques de l’interior de la província d’Alacant. En aquest sentit, Pablo de Gracia, president de la Cambra de Comerç ha destacat que “estem d’enhorabona. Tenim l’oportunitat d’esprémer al màxim totes les possibilitats que ens ofereix la incorporació de la tecnologia a la indústria 4.0. amb professionals formats específicament per a això”.

Héctor Torrente, director de IBIAE, ha assenyalat “la importància per a les nostres comarques de tindre estudis que aborden un tema tan capdavanter i necessari com l’aplicació pràctica dels sistemes de fabricació intel·ligent per a la Indústria 4.0. L’alta ocupabilitat que ofereix aquest tipus de formació és la clau diferenciadora per la qual molts joves estan triant aquestes titulacions”.

Per part seua, el director de l’IES Cotes Baixes, Fernando Sansaloni ha destacat que “s’invertirà en la creació d’una aula tecnològica. El professorat necessita bones instal·lacions amb l’equipament adequat per a impartir el contingut de la titulació i garantir un bon nivell d’aprenentatge”.

A més de la Cambra de Comerç i IBIAE, que han assistit presencialment a la reunió, s’ha informat de manera telemàtica a COEVAL, ACETEX i FEDAC de les característiques i contingut d’aquest curs d’especialització.

Termini i procés d’Inscripció

L’alumnat interessat a realitzar aquest curs e especialització pot realitzar la inscripció fins demà, divendres 24 de juliol, de manera online i a través de l’assistent de matriculació habilitat per a aquest procés: https://bit.ly/3epomga . A més de les dades personals l’alumne haurà d’adjuntar DNI o NIE, el NIA, si ho tinguera, el document escanejat del títol al·legat com a requisit d’accés i la certificació de notes del cicle formatiu conduent al títol que aporta com a requisit d’accés.

Per a qualsevol dubte la secretaria de l’IES Cotes Baixes queda a la disposició dels interessats per a resoldre tots els problemes que es puguen plantejar via e-mail: 03000400@gva.es