El Partit Popular proposa revisar les tarifes de l’aigua per a ajustar els preus a l’actual situació del contracte, prorrogat al juny amb l’únic vot favorable del Govern local, del PSOE. El principal partit de l’oposició sol·licitarà en el ple del pròxim divendres que les tarifes que paguen els veïns responguen a la nova situació del contracte, que redueix les despeses de l’empresa. A més, exigirà al PSOE que definisca un calendari de treball per a decidir el model de gestió i per a posar en marxa del nou servei abans que concloga la legislatura.

El portaveu municipal del PP, Quique Ruiz, sosté que l’Ajuntament té l’obligació d’estudiar una revisió de tarifes perquè els veïns “no paguen més del que deuen”. El regidor adverteix que, amb el contracte finalitzat, l’empresa Aqualia ha de deixar de comptabilitzar com a despesa, almenys, l’amortització d’inversions, que en 2019 va ser de 42.843 euros. “Aquestes despeses van ser amortitzades durant el període de vigència del contracte. Ja no els pot amortitzar més. Si ara l’empresa disminueix aqueixes despeses, la reducció, per xicoteta que siga, ha de traslladar-se a la factura que paguen els veïns”, recalca Ruiz.

El regidor confia que el Govern accepte la proposta i estudie la rebaixa de les tarifes de l’aigua a partir d’aquest mateix any. “Els preus que paguen els veïns han de ser justos. Si a conseqüència de la pròrroga, desapareixen despeses, des d’aqueix moment han de reflectir-se en els rebuts”, recalca l’edil. Encara que la pròrroga del contracte va ser aprovada per un any, el Govern ha avançat la seua intenció d’ampliar-la per un any més, fins a 2022. “L’ajust del preu s’ha de mantindre durant tota la pròrroga”, insisteix l’edil.

A més de reclamar la reducció del preu a pagar pels veïns, el PP exigeix al PSOE que elabore un calendari d’actuacions per a definir el model de gestió del servei públic d’aigua. “El Govern va consentir que caducara el contracte sense tindre clar si anava traure a concurs un nou contracte o si anava a municipalitzar el servei. No podem perdre més temps”, assenyala l’edil. Ruiz tem que el PSOE “dilate el debat sobre el model de gestió per a esgotar la legislatura sense haver renovat el servei”. La pròrroga pot ampliar-se anualment fins a un màxim de 25 anys.
“No podem seguir amb un servei d’aigua fa 20 anys, quan es va aprovar l’actual contacte. Cada dia que retarda la renovació del servei, el Govern impedeix als alcoians obtindre un millor servei a millor preu. S’oposa al fet que l’Ajuntament es beneficie de la competència entre empreses i, a més, puga resoldre els problemes detectats durant 20 anys de gestió privada”, conclou Ruiz.