Xarxa FP és una associació europea sense ànim de lucre que reuneix 35 ciutats de 15 països. Alcoi es va unir a aquesta associació en 2012. Aquesta xarxa de ciutats té l’objectiu de promoure una infraestructura sostenible entre les administracions locals, les empreses i els centres de Formació Professional per a desenvolupar estratègies de mobilitat comunes en estreta col·laboració amb els sectors productius de la ciutat.

Aquesta associació organitza pràctiques en empresa i visites d’estudi per a estudiants d’FP, així com estades d’observació professional per a professors en ciutats europees membres de la xarxa. Cada any centenars d’estudiants i equips europeus de professors d’FP participen en accions de mobilitat, és a dir que alumnat de la nostra ciutat, realitza les pràctiques en empreses d’altres ciutats europees i alumnes d’altres municipis les realitzen en empreses d’Alcoi. També hi ha mobilitats de staff, és a dir, de professorat o equip directiu.

Durant el 2019 s’han realitzat un total de 157 mobilitats, 77 corresponents a enviaments i 80 a acolliments, tant d’estudiants com de staff dels centres educatius de la ciutat.
D’aquests 77 enviaments, apuntar que 57 mobilitats han sigut d’estudiants i els destins d’aquests joves per a realitzar les seues passanties han sigut 10 de les ciutats que formen l’organització, en concret: Oulu i Rovaniemi (Finlàndia), Viborg i Herning (Dinamarca), Munic i Berlín (Alemanya), Brussel·les (Bèlgica), Roma (Itàlia), Tartu (Estònia), i Lisboa (Portugal).

Respecte als 20 enviaments restants, corresponen a mobilitats de professors, professionals de l’FP o membres de Staff dels centres educatius de la ciutat que han visitat les ciutats d’Oulu i Rovaniemi (Finlàndia), Herning i Viborg (Dinamarca), Tartu (Estònia) i Roma (Itàlia).

En el que a acolliments d’estudiants es refereix, durant el 2019, Alcoi va acollir a un total de 61 estudiants, 37 d’ells en visites d’estudi a centres educatius de la ciutat i 24 per a realitzar les seues pràctiques formatives en 15 empreses diferents del municipi d’Alcoi.

Aquests estudiants provenen de Roma (Itàlia), Oulu (Finlàndia), Tartu (Estònia) i Viborg (Dinamarca), sent les seues especialitats formatives les següents: Hostaleria / Restauració, Turisme, Auxiliar d’infermeria, Estètica, Forn de Pa/Pastisseria/Rebosteria, Robòtica/Automatització, Administració, Informàtica, Fotografia/Art i Gymnasium/Batxillerat.
Quant a acolliments de staff, Alcoi ha rebut a 19 socis, principalment professors de la ciutat finesa d’Oulu, incloent-hi la visita de la seua Mobility Manager, Mrs. Kati Jauhinanen.

Cal remarcar que s’ha aconseguit l’objectiu marcat per l’Ajuntament d’Alcoi d’incrementar el nombre d’enviaments d’estudiants i staff que cada any tenen la possibilitat de viure aquesta experiència.

Pràcticament la totalitat dels centres d’FP de la ciutat col·labora amb XARXA FP Alcoi sent l’IES Cotes Baixes el centre que més mobilitats gestiona en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, seguit de CIP FP Batoi, EASD Alcoi, Col·legi Sant Roc, IES Pare Vitòria i Col·legi Salesians Joan XXIII.

El tercer pilar d’aquest projecte són les empreses del municipi. Referent a això convé remarcar la importància de l’estreta col·laboració de les empreses amb l’Ajuntament d’Alcoi per a fer possible que els alumnes que acull la nostra ciutat puguen realitzar els seus períodes de pràctiques en empreses del municipi o mantenir reunions amb professionals d’empreses dels països socis per a explorar noves vies de cooperació.

Durant l’any 2019, Xarxa FP es manté prop de les 800 mobilitats. Per a “Xarxa FP Alcoi”, aquest exercici també ha sigut un bon any en l’organització, perquè ha superat per segon any consecutiu les 150 mobilitats, mantenint-se així entre les 4 ciutats més actives de l’organització, sent la tercera ciutat que més estudiants ha mogut de tota la xarxa i duent a terme l’11% del total de les mobilitats totals efectuades en XARXA FP 2019.

Quant a les mobilitats d’Alcoi durant el 2019 enfront d’altres ciutats, podem observar la següent taula, que reflecteix la posició de les 5 primeres ciutats, de la totalitat de ciutats que formen la Xarxa FP, sobre la base de les mobilitats totals realitzades:

Com s’observa, Alcoi se situa en el 4t lloc en el rànquing general de mobilitats de tota la Xarxa FP, sent superada per Barcelona, Zwolle i Munic, ciutats que superen el nombre d’habitants d’Alcoi. Entre altres la nostra ciutat supera a Berlín, Breda, Brussel·les, Granada, Hamburg o Madrid.PREVISIÓ 2020
Després de l’excel·lent evolució del projecte Xarxa FP Alcoi en els últims anys i l’impacte que ha tingut a la ciutat, la previsió de mobilitats per a l’any 2020 era molt positiva. Es va estar treballant amb tenacitat durant mesos amb els centres de Formació Professional de la ciutat i els socis europeus pertanyents a la xarxa per a l’enviament d’alumnes i staff i l’acolliment d’estudiants en empreses per a les seues pràctiques individuals, grups d’estudiants per a passanties de curta estada així com staff d’altres països per a conéixer la nostra ciutat, visitar centres d’FP amb els quals definir futurs projectes de col·laboració i empreses alcoianes que pogueren acollir alumnes.

De fet, el 26 de febrer Alberto Belda, Regidor d’Ocupació, Empresa i Formació d’Alcoi, va assistir a una reunió al costat de Magui Candela, Mobility Manager de Xarxa FP Alcoi, per a aportar documentació, donar unes pautes i acomiadar als primers 26 alumnes de cicles formatius que marxaven a viure una experiència Erasmus.
Aquests alumnes pertanyien als següents centres formatius de la ciutat: IES Cotes Baixes, CIP FP Batoi, Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi i Col·legi Sant Roc, i estaven llestos per a realitzar els seus sojorns en les següents ciutats membre de Xarxa FP: Oulu i Kuopio (Finlàndia), Viborg i Vejle (Dinamarca), Tartu (Estònia), Roma (Itàlia), Skellefteâ (Suècia), Lisboa (Portugal), Breda (Països Baixos) i Berlín (Alemanya).

De les més de 60 mobilitats d’enviament d’estudiants previstes per a l’any 2020, únicament van arribar a “trepitjar sòl estranger” 3 alumnes de cicles formatius: Victor Solbes en Oulu (Finlàndia), Laura Jordá en Skellefteâ (Suècia) i Aaron Vidal a Breda (Països Baixos). Tots ells es van veure obligats a cancel·lar les seues pràctiques i tornar a Alcoi precipitadament abans que es tancaren les fronteres a conseqüència de la crisi generada per la Covid-19. Estava previst a més acollir durant l’any 2020, grups d’estudiants i professors de diferent procedència com Herning i Viborg (Dinamarca), Oulu (Finalandia) i per primera vegada de Breda i Zwolle (Paises Baixos).

Tanmateix, va ser necessari cancel·lar mobilitats de staff que anaven a establir les bases per a iniciar col·laboracions dels nostres centres amb escoles i empreses d’altres països. Destaquem la cancel·lació d’una mobilitat de staff a Praga en la qual anaven a participar personal docent i directiu de diversos centres d’FP d’Alcoi.

CONCLUSIONS
Es va treballar des del 2019 i a principis d’enguany perquè 2020 fóra un bon exercici. Es tenien tancades moltes mobilitats tant d’enviament com d’acolliment, d’estudiants i staff, però la crisi derivada per la Covid-19 va obligar a la seua cancel·lació. Això indubtablement, va tindre conseqüències en l’àmbit acadèmic i d’experiència vital per als estudiants així com un cost d’oportunitat per a centres i empreses d’Alcoi suposant a més, una repercussió econòmica a la ciutat, ja que cadascuna de les persones que vénen sota el paraigua del programa *Xarxa FP Alcoi, realitzen despeses d’allotjament, menjar, transfers, oci, etc. que òbviament, s’han deixat de realitzar.

S’està contemplant la possibilitat que alguns alumnes reprenguen aquelles mobilitats que no van poder realitzar o que, en alguns casos, puguen realitzar-les com a egressats en comptes de com a estudiants.

Hui dia i en funció de l’evolució dels rebrots que s’estan produint de la Covid-19, és difícil preveure què ocorrerà en l’últim quadrimestre de l’any, s’albira un panorama d’incertesa. La majoria de ciutats membre de Xarxa FP, han manifestat que seran crucials les pròximes setmanes per a determinar si reprenen les mobilitats al setembre (amb mesures restrictives) o les posposen a l’any 2021. Serà doncs, l’evolució de la pandèmia la que determine si es reprenen les mobilitats en el que queda d’any o es deixen per al següent exercici.

El regidor d’Ocupació, Ocupació i Educació, Alberto Belda, destaca que “La pandèmia ha frenat l’activitat en 2020, no obstant això hem de destacar la bona evolució de la ciutat dins de la *Xarxa FP. El progrés en el nombre de mobilitats és un fidel reflex de l’aposta decidida de l’Ajuntament d’Alcoi per la internacionalització de la Formació Professional en el municipi així com per la col·laboració del Departament de Promoció Econòmica amb els centres d’FP del municipi i la implicació d’empreses locals que s’han sumat a aquest projecte”.

“Cal destacar que XARXA FP Alcoi ha consolidat el projecte que va iniciar fa 6 anys i treballa coordinadament amb els centres d’FP de la ciutat en el seu camí cap a la internacionalització el que redunda en millores educatives i més oportunitats laborals per als nostres joves. Que les empreses alcoianes cada vegada valoren de manera més positiva l’experiència d’acollir alumnes estrangers que s’integren amb els seus treballadors i que en definitiva, aquestes mobilitats d’acolliment (siguen d’estudiants o professors) contribueixen a ‘posar en el mapa’ europeu al municipi d’Alcoi i tenen un impacte econòmic a la ciutat, ja que cada persona que rebem realitza una despesa en allotjament, transport, oci, alimentació, etc.”, conclou, Belda.