El Partit Popular d’Alcoi proposa una rebaixa dels impostos municipals per a l’any 2021 amb un doble objectiu: reactivar l’economia i potenciar el Centre històric de la ciutat. El principal partit en l’oposició ha plantejat al Govern modificacions en les ordenances fiscals per a introduir noves bonificacions en l’Impost de Béns immobles, l’Impost d’activitats Econòmiques i l’Impost de Construccions i Obres. A més, planteja més suport a les famílies nombroses i que les tarifes de l’aigua disminuïsquen per a ajustar-les a la pròrroga del contracte, que redueix les despeses de l’empresa.

“L’Ajuntament, a través de la seua política fiscal, pot contribuir a millorar la situació econòmica de la ciutat”, resumeix el portaveu del PP, Quique Ruiz. Amb aquesta fi, el grup municipal ha presentat la seua proposta de modificació d’ordenances fiscals per a l’any vinent. Un dels objectius, explica Ruiz, és fer costat al comerç. Per a això el PP proposa declarar d'”especial interés” el comerç detallista i oferir una bonificació del 50% en l’Impost de Béns immobles. En el cas dels comerços del Centre, la bonificació s’elevaria al 90%.

Amb la intenció de millorar la situació del barri, el PP proposa rebaixar l’IBI al 90% en les obres d’urbanització i reduir el tipus de gravamen de l’Impost de Construccions i Obres al 0,5% (actualment està en l’1%). Per a la resta de la ciutat, segons la proposta del PP, passaria del 3,3% actual al 3%. Quant a l’Impost d’activitats Econòmiques (IAE), el PP proposa que els carrers de Sant Llorenç i Sant Tomàs surten de la primera categoria, que implica una tarifa major. “Aquest impost el paguen les empreses que facturen més d’un milió d’euros. És el cas de franquícies, que poden servir de locomotores per al comerç tradicional. Si el que volem és que vinguen, des de l’Ajuntament hem d’oferir facilitats perquè s’instal·len en el Centre”, raona el portaveu del PP.

Ruiz detalla que la seua proposta inclou bonificacions en l’IAE durant cinc anys a les empreses que s’implanten a la ciutat. “Necessitem generar un territori competitiu a través dels impostos”, subratlla el regidor, qui lamenta que el Govern local, del PSOE, rebutgés aplicar per a enguany reduccions en els impostos a les empreses que contractaren personal o se situaren en sòl industrial buit.

El projecte de reforma fiscal per a 2021 que el PP planteja al Govern es completa amb una bonificació del 90% en l’Impost de Béns immobles a les famílies nombroses. A més, el Partit Popular reclama reduccions en la tarifa de l’aigua per a ajustar els preus a les despeses de l’empresa durant el període de pròrroga del contracte, caducat al juliol. Ruiz insisteix: “Si l’empresa disminueix aquestes despeses, la reducció, per petita que siga, ha de traslladar-se a la factura que paguen els veïns”. El Govern es va negar a reduir la tarifa per a aquest 2020.