Durant aquest estiu l’empresa adjudicatària del control de plagues a la ciutat, LOKIMICA S.A., ha dut a terme actuacions per al control de processionària del pi. Han col·locat un total de 26 paranys de feromones en diferents llocs d’Alcoi. També realitzaran a l’octubre i novembre, actuacions preventives i de control en les zones municipals amb presència de pins.
El parany massiu consisteix en la col·locació de paranys amb la feromona sintètica (PITYOLURE) com a esquer amb la finalitat de capturar el nombre més gran possible de mascles de processionària (Thaumetopea pityocampa) en la seua fase de papallona i així reduir la probabilitat de trobada entre mascles i femelles. D’aquesta manera es pot aconseguir una disminució molt significativa del nombre de femelles fecundades. És imprescindible realitzar el parany massiu tots els anys sense interrupció per a aconseguir mantenir la població a nivells baixos. LOKIMICA realitza el parany massiu a Alcoi des de l’any 2004.
En concret els paranys van ser distribuïts de la següent manera:
Parc zona Nord: 1 parany.
Parc Cantagallet: 2 paranys.
Recinte firal i pista BMX: 2 paranys.
Glorieta: 2 paranys.
Cementeri: 2 paranys.
Poliesportiu Francisco Laporta: 4 paranys.
Parc Romeral i voltants: 1 parany.
Poliesportiu Caramanxel: 2 paranys.
Zona enjardinada *Caramanxel: 2 paranys.
Voltants depòsit de detinguts carrer Casa blanca: 2 paranys.
Gormaget: 1 parany.
Piscina Municipal: 3 paranys.
Al voltant del barri de laFont Dolça: 2 paranys.
Recordem que el cicle biològic de la processionària és sempre el mateix, sol començar a l’estiu, que és quan copulen i posen els ous. A la tardor ixen les larves que mengen les fulles dels pins i es refugien en bosses. Després les erugues baixen dels arbres i en fila van buscant un lloc on enterrar-se. Es transformen en crisàlides en el subsòl i naix la papallona, repetint-se el cicle. Per a dur a terme aquest control es col·loca un parany per hectàrea preferentment en zones de vora de la pineda i abans de l’inici del període de vol, que sol començar entre els mesos de juliol a setembre, depenent del clima de la zona. Com que la duració de la feromona abasta àmpliament aquest període, en els punts abans esmentats es van col·locar els paranys corresponents a mitjan mes de juliol.
El recomanable és fer ús de paranys amb feromones per a capturar als mascles. Ja que cada mascle que mor és entre 500 i 1.000 erugues menys Gràcies a aquestes actuacions l’any passat es va evitar la presència de més de 200.000 erugues. Si es fa durant anys baixa molt el nivell, encara que l’eliminació total no es pot aconseguir. També és possible atacar la plaga a la tardor, quan l’eruga és xicoteta, en jardins i muntanyes urbanes, on la compatibilitat de la processionària amb l’activitat humana és complicada: no poden enterrar-se tan fàcilment, es perden i acaben en voreres i portals.
Com s’ha comentat anteriorment, és cada vegada més evident que el futur del control de plagues tant en salut ambiental com en agricultura tendeix a una estratègia racional de control compatible amb el desenvolupament sostenible. La utilització indiscriminada de plaguicides tant al mig urbà com en l’agrícola suposa riscos tant per als ecosistemes com per a les persones que en ells habiten. En aquest sentit, les feromones sintètiques constitueixen un vertader paradigma: la seua gran especificitat i la seua nul·la toxicitat fan que l’ecosistema no veja en absolut alterat l’equilibri.
El regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, destaca que “és important que la ciutadania sàpia que contra la processionària comencem a actuar a l’estiu de manera preventiva, no esperem a l’hivern quan les erugues baixen dels arbres. Les àrees on s’ha actuat, són espais municipals que inclouen punts de gran afluència de gent. A l’hora de considerar els punts d’actuació s’han atés les peticions de la ciutadania”.