L’Ajuntament d’Alcoi va contractar fa mesos la redacció del Pla Director de la Sarga. Ara, la Generalitat Valenciana ha aprovat la subvenció sol·licitada per a dur endavant aquest important document amb un import de 17.000 euros. Un Pla Director és un document que articula les actuacions a realitzar sobre un bé, en aquest cas, les pintures rupestres de la Sarga, que cal recordar que estan declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, i que es tracta d’uns abrics únics, un santuari on se superposen diferents manifestacions pictòriques prehistòriques de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica: Art macro esquemàtic, art llevantí i art esquemàtic.

Un Pla Director es basa en estudis previs realitzats per un equip multidisciplinari i té la voluntat de coordinar, coherentment i baix similars criteris d’intervenció, les diferents fases. Habitualment, aquestes fases s’ordenen cronològicament i es quantifiquen econòmicament per a convertir al pla en una eina útil. Cada document és únic, ja que s’adapta a la idiosincràsia pròpia del bé patrimonial del qual es vol garantir la protecció. En aquest cas, entre les intervencions que ja estan marcades en el pla es troba la de rehabilitar el Mas de la Cova com a Centre d’Interpretació de l’art rupestre de la Sarga.

Cal recordar que en juliol de l’any passat, es realitzava l’adquisició d’aquesta propietat privada per part de l’Ajuntament d’Alcoi per valor de 256.415,10 euros. Una superfície d’aproximadament 44 hectàrees, on es troba inclosa la finca «Mas de La Cova», que va passar a ser de domini públic.

Una vegada adquirida la propietat, l’Ajuntament ha realitzat obres al paratge durant els mesos de maig i juny, per valor de 35.892,53 euros per a millorar la seua accessibilitat. Les obres van consistir en la reparació del sender que dóna accés als abrics, la creació d’una plataforma d’observació en l’Abric I, la prolongació de la senda existent en l’Abric II amb una bifurcació i la instal·lació de dos panells informatius.
La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, destaca tota la feina realitzada per posar a la Sarga al lloc que es mereix: “La Sarga és l’únic Patrimoni Immaterial de la Humanitat declarat per la Unesco al nostre entorn més pròxim. Aquest jaciment d’art rupestre post paleolític mereix tots els esforços perquè puguen continuar gaudint-lo les properes generacions. És el nostre deute com a societat i tenim la responsabilitat de fer-ho. El suport de la Generalitat al llarg d’aquests anys ens ratifica en l’evidència de què s’estan fent bé les coses i que anem per bon camí, el de dignificar i preservar la Sarga donant-li la difusió cultural i turística que mereix”.

La Sarga ha obert les portes al públic durant tot l’estiu per a la realització de visites guiades gratuïtes que es faran en grups de 15 persones en quatre horaris, a les 10, 11, 12  i 13  hores tots els diumenges. Les visites es poden reservar fins al 29 de novembre. Una reserva que és imprescindible per a poder visitar-les i que es realitza en el web http://www.lasargareservas.com/ on també s’indiquen totes les indicacions i recomanacions necessàries.