En Alcoi hi ha hagut una contractació extraordinària de 40 professionals docents, 34 per part de Conselleria i 6 per part de l’Ajuntament. La Generalitat ha atorgat 221.434 euros als centres educatius de la ciutat en una dotació extraordinària per a les despeses de funcionament per la Covid 19. Els centres educatius són els espais més segurs per a xiquets i xiquetes.3. Les nostres aules són més segures que qualsevol altre espai de sociabilització.

Aquest dilluns comença el curs escolar marcat per la Covid 19. Cal indicar que la Conselleria d’Educació va enviar als centres educatius durant el mes de juliol el protocol a aplicar. Tots els centres han treballat i han adaptat les aules i l’espai per reduir la ràtio i augmentar l’espai entre l’alumnat. Per poder dur endavant aquestes actuacions i poder adaptar els centres portant a terme les obres necessàries des de la Generalitat s’han destinat 221.434 euros per als centres educatius d’Alcoi tant públics com concertats. A més, hi ha una dotació extraordinària de personal docent per Covid 19, en concret 34 a la nostra ciutat. Es refereix a la contractació extraordinària per Covid-19 de mestres i professors per a centres públics i privats de totes les tipologies.

A més de complir amb la normativa de la Generalitat, alguns centres han creat un protocol d’entrada, especialment els centres que tenen un major nombre d’alumnat són els qui durant a terme la diversificació en l’entrada, tant per etapes com per horaris. És a dir, segons el cicle educatiu entraran i eixiran per diverses portes i també entraran i eixiran en horaris esglaonats, d’aquesta manera pretenen evitar massificacions.
Cal remarcar que des de la regidoria d’Educació s’ha oferit als Centres Educatius diversos espais públics, tant a l’aire lliure com espais tancats. Als centres que han demanat poder estar en els espais a l’aire lliure com parcs o placetes, se’ls donarà el permís corresponent sense cap problema. Cap centre ha sol·licitat els espais tancats, ja que han pogut adaptar les classes gràcies a la dotació econòmica de Conselleria. Si al llarg del curs fera falta, s’atendran les necessitats dels centres.

És competència municipal la neteja dels col·legis públics. En aquest aspecte, s’incrementa la neteja per a fer-la més intensiva, hi haurà més gent a les hores centrals del dia per actuar en les zones comunes i de major afluència. Açò suposarà un increment econòmic del qual s’ocuparà la regidoria d’Educació per donar suport als centres educatius.

Pel que respecta a les Escoletes on és competència municipal tant la neteja com les instal·lacions i la contractació de personal. S’han adequat les instal·lacions per a poder atendre als grups ‘bombolla’ que s’han fet, que seran molt reduïts amb professorat estable i sense mesclar-se amb la resta ni tan sols en els espais comuns. A més s’ha reforçat la neteja i s’han contractat a 6 persones.

L’ajuntament també ha sol·licitat una dotació extraordinària per a l’organització d’activitats extraescolars de 87.882 euros a la Conselleria d’Educació. Aquesta quantitat correspon a la quantitat màxima assignada a cada ajuntament per a l’organització d’activitats de suport educatiu i altres activitats extraescolars, culturals i esportives dirigides a l’alumnat de 3 a 18 anys per a fomentar la igualtat d’oportunitats entre totes les xiquetes i xiquets que s’han vist afectats per la pandèmia. L’import definitiu pot variar en funció de les sol·licituds i de les despeses reals de les activitats realitzades per cada ajuntament. Des de la regidoria s’ha preparat un pla d’activitats de reforç educatiu per aquelles persones que més ho necessiten i econòmicament no poden accedir, per no deixar enrere ningú. Hi haurà un treball coordinat entre els equips directius, professorat, departaments d’orientació i serveis socials de l’ajuntament que el que faran serà determinat quines persones seran les que accediran a aquest programa de reforç educatiu. A banda també prepararan una bateria d’activitats extraescolars de caràcter esportiu, cultural i d’oci que es duran a terme o bé en espais municipals o en els mateixos patis dels centres educatius públics i que seran obertes a tota la ciutadania dels diferents barris.

OBRES EDIFICANT
Les obres dins del Pla Edificant segueixen en marxa. Pel que respecta a El Romeral, s’ha acabat la Sala de Mestres i ara se centraran en la calefacció i la coberta de la pista, acabant pròximament. En Sant Vicent aquesta setmana instal·laran les finestres i d’aquesta manera acabaran amb les actuacions i en Horta Major també s’està ultimant el canvi de calefacció.
Les actuacions estaran acabades pròximament i no afectaran la realització de les classes.
El Pla Edificant continua desenvolupant-se a Alcoi, donant resposta a les necessitats que els mateixos centres educatius van plantejar i van ser aprovades per la Conselleria d’Educació en el seu moment. Cal recordar que el pla «Edificant» està subvencionat per la Conselleria, i executat per l’Ajuntament d’Alcoi, i que suposarà una inversió total de més de 12 milions d’euros a la nostra ciutat.

TRANSPORT
Quant al transport als centres educatius cal indicar que per a poder complir amb les condicions d’aforament marcades per l’excepcionalitat sanitària a causa de la Covid 19 se suprimirà la línia específica que anava a l’IES Pare Vitòria. En el seu lloc es duplicarà la línia d’autobusos urbans en l’horari d’accés el que possibilitarà a l’alumnat poder assistir amb el transport públic.
Recordem que des del Ministeri d’Educació la recomanació és anar als centres educatius a peu o en bicicleta, per facilitat aquesta tasca des de l’ajuntament s’han instal·lat ‘aparcabicis’ en els centres educatius que ho han demanat i es farà en tots els que ho sol·liciten.

IMPORTÀNCIA DE LA PRESENCIALITAT
L’alcalde ressalta que «L’ensenyament en línia mai no podrà substituir l’ensenyament presencial, sobretot en alumnat d’Infantil, Primària i primers cursos de l’ESO. Per això només cal fer-ne ús quan siga imprescindible en casos de confinament d’aules o centres. Des de la Generalitat i l’Ajuntament treballem amb l’objectiu de democratitzar l’educació atés que cada casa té les seues característiques socials, econòmiques, digitals i culturals. D’altra banda, els centres educatius no sols són llocs d’educació sinó també ho són de socialització. En aquest sentit, hem d’esforçar-nos per garantir la màxima presencialitat possible per reduir la bretxa educativa que es generaria a causa de l’augment de les desigualtats».

«S’ha de destacar que la nostra Comunitat està treballant des de juny per a la tornada a les aules. Abans d’agost els centres educatius valencians ja tenien les instruccions d’inici de curs, els plans de contingència i els protocols sanitaris autonòmic i estatal per proposar la reorganització dels grups en funció dels seus espais. Així, van poder traslladar a la Conselleria d’Educació les seues necessitats de docents i monitors de menjador extra. La primera setmana d’agost ja es va produir l’adjudicació de totes les places de professorat, 4.374 professors més, en tota la Comunitat, 34 d’ells a Alcoi. Els centres educatius de la nostra ciutat disposen des de fa setmanes d’un protocol sanitari de retorn segur a les aules que és flexible i adaptable a diversos escenaris que es puguen donar al llarg del curs a causa de la pandèmia», explica l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

«És important destacar el gran treball que han fet els Centres Educatius d’Alcoi, tots ells han fet els deures bé i a temps per poder començar el curs amb les màximes garanties possibles dins de la situació en la qual ens trobem, vull donar-los l’enhorabona», indica, Francés.

CONSELL ESCOLAR
Aquesta setmana l’alcalde d’Alcoi es va reunir amb el Consell Escolar Municipal per coordinar l’inici del curs.
«Alcoi ha demostrat des de l’inici de la pandèmia la responsabilitat dels alcoians i alcoianes per complir amb totes les mesures de prevenció i ara davant del repte de l’inici del curs hem de seguir. Hem fet els deures per planificar un curs amb seguretat», conclou, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.