Els premis que la ciutat d’Alcoi atorga, cada any, a les personalitats de la cultura aprofitant la celebració del 9 d’Octubre tenen, durant el 2020, nous protagonistes. A títol individual, el premi serà pel que va ser director del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó durant dècades convertint a aquest en una institució de referència, José María Segura. El premi col·lectiu 2020, per la seua part, està dedicat a totes aquelles persones que han treballat i ajudat en la lluita contra la Covid-19, en un any marcat per aquesta pandèmia mundial.

Els premiats han sigut elegits per part de representants de tots els partits polítics i els presidents de cada una de les comissions del Consell de Cultura: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni, i Música i Audiovisuals, a més del regidor de Cultura, Raül Llopis.

En l’àmbit individual s’ha decidit concedir aquest premi a José María Segura Martí per la seua dedicació a l’estudi, conservació i difusió del patrimoni històric i cultural alcoià, essent un clar precursor de les investigacions arqueològiques i històriques en Alcoi. Ell va realitzar els primers estudis sobre els pous o caves de neu i es va especialitzar en els panells ceràmics devocionals de l’Alcoià i el Comtat, la seua obra de referència. Com a director del museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo, va situar a aquest com un dels centres d’estudis arqueològics més representatius de tota la Comunitat Valenciana, impulsant també la revista científica “Recerques”. El seu treball en el patrimoni alcoià ha estat també relacionat amb la conservació de les Pintures Rupestres de la Sarga i la seua posada en valor i divulgació cultural. Ha participat directament en diferents expedients dels Béns d’Interés Cultural (BIC) atorgats a la ciutat, entre els més recents, el de les Festes de Moros i Cristians. També ha treballat intensament en les excavacions i divulgació cultural del diferents jaciments arqueològics de la ciutat o participat, entre altres, en la catalogació dels principals béns alcoians.

El guardó col·lectiu s’ha decidit que siga per a tots aquelles alcoians i alcoianes que amb la seua voluntat han ajudat a la ciutat a enfrontar-se a la pandèmia, entre ells, treballadors públics de diferents àmbits lluitant tant en primera línia per a salvar vides com, vetlant per la seguretat o per l’atenció a totes les víctimes, tant socials com econòmiques; a aquelles empreses, treballadors i entitats privades que han participat amb els seus productes, donacions i esforços; i a la ciutadania, majoritàriament anònima, que voluntàriament han ajudat altres a superar el confinament i efectes d’aquesta crisi mundial inèdita.
Raül Llopis, regidor de Cultura, destaca els premiats aquest 9 d’Octubre de 2020: “Enguany, Alcoi premiarà a títol individual a José María Segura, referent indiscutible en l’àmbit del patrimoni arqueològic i cultural d’Alcoi. Som una ciutat que té la sort de tindre un patrimoni únic, material i immaterial, però també tenim la sort de tindre moltes persones que dediquen la seua vida a donar a conéixer aquesta riquesa col·lectiva i convertir-la en un recurs cultural. Entre totes aquestes persones, es troba José María Segura, guardó per tota una vida dedicada a posar en valor la nostra història i fer d’Alcoi i del seu patrimoni, un referent en molts àmbits”.

Llopis afegeix: “En l’àmbit col·lectiu havíem de ser conseqüents amb el moment històric que estem vivint, la pandèmia del coronavirus ha impactat de ple en la nostra vida personal i col·lectiva capgirant-la però, davant d’aquesta emergència, moltes alcoianes i alcoians amb la seua feina, esforç i ajuda, han tornat a donar un exemple de valentia i solidaritat. A totes aquestes persones, que han dedicat el seu temps a lluitar contra la pandèmia i les seues conseqüències, està dedicat el premi col·lectiu 2020”.

Els premis 9 d’Octubre creats en 2016 han premiat en les seues quatre edicions a Joan Valls a títol pòstum, Román de la Calle, Sol Picó i Jordi Raül Verdú i, col·lectivament, a les Associacions de Veïns d’Alcoi, Faula Teatre, el Grup Excursionista i el Club Unesco.

Pel que respecte a l’acte del 9 d’Octubre que se celebra en el teatre Calderón està previst que el format es mantinga, realitzant tots els canvis necessaris per a adaptar-se al protocol Covid-19. L’Acte Institucional per a celebrar el dia dels valencians està format pel manifest i el tradicional concert d’una de les bandes de la ciutat a més de l’entrega dels guardons 9 d’Octubre.