Durant tot el matí de hui, dimarts 15 de setembre, es duu a terme en l’Àgora, la jornada ‘Creant futur amb l’FP motor de canvi d’Alcoi’. És una activitat impartida pels tècnics d’ACTAIO (Acord Territorial per a l’Ocupació i el Desenvolupament Local Alcoi – Ibi – Ontinyent), es troba alineada amb els objectius del Pacte Territorial i la seua realització va ser acordada pels membres del Consell de l’FP d’Alcoi en la sessió celebrada al gener del present any.

La jornada, organitzada al principi per al mes de març, no va poder dur-se a terme a causa de la crisi generada per la Covid 19 i finalment, s’ha realitzat hui tenint en consideració les mesures de seguretat i recomanacions imposades per les autoritats sanitàries.

Una vintena de professionals entre els quals es troben membres d’equips directius, personal orientador i professorat d’ESO, Batxillerat i cicles formatius de 9 centres de formació d’Alcoi, estan assistint a aquesta formació que té una duració de 8 hores i està acreditada pel CEFIRE Alcoi (Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat).

Els objectius d’aquesta jornada són aportar als assistents estratègies, tècniques i recursos per a facilitar l’activitat orientadora cap als cicles d’FP, conéixer les necessitats del mercat laboral en el territori i l’oferta de la Formació Professional relacionada. Així mateix, adquirir habilitats d’orientació a través de la pràctica amb exemples reals i finalment, compartir les necessitats cap a una orientació fonamentada en la realitat laboral actual i futura. En definitiva que en les tasques d’Orientació, els professionals coneguen les necessitats actuals del mercat de treball i la seua correspondència en cicles formatius existents i que s’imparteixen en el nostre territori.

“Amb aquestes jornades valorem l’FP, ja que no és l’alternativa educativa més demandada pels joves i per les famílies. No obstant això, aquest nivell d’estudis concentra la necessitat més gran de qualificació que té actualment la ciutat. En aquest sentit s’ha de continuar realitzant una labor informativa per a difondre les alternatives i eixides professionals dels egressats d’aquests estudis. Cal destacar que la jornada suposa una oportunitat per a intercanviar coneixements, experiències, punts de vista entre professionals de diversos centres de formació de la ciutat” explica el regidor d’Educació, Ocupació i Empresa, Alberto Belda, qui recorda que “el compromís del nostre govern amb l’FP és molt forta, ja fa uns anys ens adherim a Xarxa FP, a més de la mà del Consell de l’FP i la Conselleria d’Educació treballem per a aconseguir l’oferta formativa coherent amb la realitat industrial del nostre territori, mostra d’això és que aquest curs l’IES Cotes Baixes començarà a impartir el Cicle Formatiu de Grau Superior de Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils, ja que fins ara només oferia el de grau mitjà”.
Entre els quals continguts que han tractat podem destacar:
● Procediment, estratègies i tècniques per a una orientació cap a l’FP.
● Guia de recursos: itineraris acadèmics, reconeixement de crèdits i homologacions, matriculacions i accessos, FP Dual, Erasmus +, formació en centres de treball, sistema nacional de qualificacions, certificats de professionalitat, programa de garantia juvenil.
● Ocupabilitat dels cicles formatius.
● Activitats per a treballar en el centre: amb l’alumnat, amb les famílies i docents.
● Resolució de casos pràctics d’orientació cap a l’FP.
● Bones pràctiques dels serveis d’orientació.
Les activitats realitzades per ACTAIO (Acord Territorial per a l’ocupació el desenvolupament local Alcoi – Ibi – Ontinyent), es realitzen en col·laboració de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball amb les corporacions locals i són finançades per Labora i el Ministeri de Treball i Economia Social.