La regidoria de Transició Ecològica i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica fa anys que treballa en l’eliminació de l’espècie exòtica i invasora Ailanthus altissima, més coneguda com ailant, tant en la ciutat com en l’entorn natural. L’ailant, també conegut popularment com a arbre de carretera, arbre del cel, arbre pudent o mal arbre, procedeix de la Xina, creix amb molta facilitat i és difícil d’erradicar per la seua resistència a tales i cremes. Produeix toxines que quan s’acumulen en el sòl, inhibeixen el creixement d’altres espècies i les arrels poden produir danys en voreres i edificis. Ara, el departament municipal de Medi Ambient ha realitzat una prova de control dels rebrots d’aquesta espècie invasora evitant l’ús dels herbicides tòxics per a persones i animals que normalment s’utilitzen per intentar eliminar les masses d’aquesta planta.

El nou sistema consisteix en el desbrossament de la zona i el recobriment amb plàstic de color negre fixat a terra. Amb aquesta actuació se sotmet als rebrotins de la planta durant uns mesos a unes condicions de carència de llum i altes temperatures, que s’espera que acaben controlant el profús desenvolupament que té l’espècie en algunes zones. La primera prova s’ha realitzat en la zona de la via, enfront del carrer Escultor Peresejo i està previst que també s’utilitze en altres zones de la ciutat.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, destaca la importància d’acabar amb aquesta espècie que perjudica la nostra flora autòctona: “Des de l’Ajuntament, treballem per acabar amb l’ailant, una espècie invasora que evita el creixement de la nostra flora autòctona. Ara, estem provant un sistema per acabat amb ell sense haver d’utilitzar herbicides, evitant així els productes tòxics. Esperem que funcione i puguem ampliar aquest nou sistema basat en el desbrossament i malles a diferents zones d’Alcoi per aconseguir que l’ailant desaparega del nostre territori”.

Paral·lelament, i en coordinació amb l’Ajuntament d’Alcoi, les Brigades Natura 2000, del Servei de Vida Silvestre de la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, van iniciar els tractaments encaminats al control i eliminació de diversos nuclis importants d’Ailanthus altissima als Parcs Naturals de Font Roja i Mariola, y en la zona del riu Barxell durant l’any 2019. Aquests tractaments s’han tornat a realitzar durant l’any 2020, i es preveu la seua continuïtat durant els anys vinents fins que aquestes poblacions siguen eliminades i substituïdes per vegetació autòctona.