El 22 de setembre conclou la Setmana Europea de la Mobilitat amb la celebració a moltes ciutats del Dia sense Cotxes. Amb motiu d’esta celebració, Renfe ha tret una oferta especial, però la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi denuncia que esta oferta aprofita de ben poc a moltes poblacions que han vist reduït dràsticament el servei amb motiu del confinament.

És el cas de la connexió ferroviària entre Alcoi i València, que a pesar de la finalització de l’estat d’alarma no ha recuperat els servicis anteriors, que ja eren molt deficients. Així, els horaris s’han reduït a un únic viatge diari entre les dos ciutats (dos en direcció a València els dissabtes i diumenges), cosa que pràcticament impossibilita la utilització d’este mitjà de transport.

Durant l’estat d’alarma els servicis de trens es van reduir al mínim. A partir del 22 de juny, Renfe va anar augmentant les freqüències en els corredors amb un volum major de viatgers, però l’increment no ha arribat a moltes línies. El grup ecologista assenyala que eixe fet està aprofundint encara més les diferències de connexió entre unes poblacions i altres, discriminant zones que ja tenien greus problemes de connexió ferroviària.

Esta situació de desmantellament de trajectes en tren va en contra de la necessària transició ecològica. La Carrasca-Ecologistes en Acció destaca que el tren és la peça clau en una mobilitat sense emissions. A més, per la seua capaciat per a vertebrar territoris, és també vital per a frenar el despoblament dels pobles d’interior.

«És el moment, en els plans de recuperació de la crisi de la Covid-19, d’incidir en la millora del tren, amb mesures com electrificar el total de las línies de ferrocarril, fer compatible la infraestructura per a ús tant de trens de mercaderies com de viatgers, millorar l’accessibilitat dels trens per a les persones amb limitacions de mobilitat, incrementar les freqüències i adequar els horaris a les necessitats de les persones usuàries, facilitar l’accés de les bicicletes als trens i augmentar els aparcaments de bicicletes en les estacions», conclouen.