El Govern municipal d’Alcoi, del PSOE, no ha iniciat cap dels 9 projectes aprovats en el pla de pressupostos participatius de 2020. Així ho indica la regidora del Partit Popular Lirios García, que critica el retard en l’aplicació de les mesures proposades pels veïns. Des de 2015 queden per executar 20 accions, la qual cosa representa el 59,75% dels fons assignats pels veïns. Aquesta baixa execució, diu l’edil, resta credibilitat al Govern i “fa difícil que els ciutadans participen en l’elaboració dels pressupostos, perquè no veuen els resultats”.

Els 9 projectes seleccionats en els pressupostos participatius de 2020, quatre d’inversió i cinc de despesa corrent, “estan en l’aire”, detalla García. Són projectes que afecten diferents àmbits: esports, medi ambient, estacionament, mobilitat, tercera edat, neteja i educació. “Són propostes que no depenen d’un mateix departament, per la qual cosa la situació de paràlisi és generalitzada en totes les regidories”, lamenta la regidora.

“Encara tenint en compte la situació provocada per la Covid 19, no és normal que el mes de setembre estiga tot per fer, la qual cosa demostra una deixadesa total del Govern en la seua funció de gestionar la ciutat”, afig García. El PSOE, segons les dades aportades a petició del PP, té per decidir encara on i com executarà part dels projectes dels pressupostos participatius. García afig que el Govern encara té pendent d’executar projectes corresponents als pressupostos participatius de 2015, 2016 i 2018, tal com el PP va alertar fa un any.

A través dels pressupostos participatius, els ciutadans assignen 400.000 euros dels comptes municipals. “És una eina molt interessant que s’ha de potenciar. Per això el primer pas és executar els projectes d’exercicis anteriors perquè els ciutadans es motiven en veure que les seues propostes tiren avant”, manifesta la regidora.

García sosté que la ciutat “necessita un Govern que treballe, perquè no ens podem permetre el luxe de tindre un Govern que no gestiona i que no inverteix a Alcoi”.

Projectes pendents des de 2015
La regidora recalca que la “baixa execució” dels projectes aprovats en els pressupostos participatius crea desil·lusió i, com a conseqüència, un descens en la participació. Les iniciatives pendents d’executar sumen una inversió d’1.195.000 euros, el 59,75% del pressupost acumulat. “Aquest escàs compliment deslegitima els pressupostos i els converteix en un fracàs perquè desanima als veïns”, manifesta García.
Com a exemples d’importants projectes pendents de realitzar d’anys anteriors, la regidora cita l’espai de concerts amb capacitat per a 400 persones, pendent des de 2015; el centre cívic per als barris d’Eixample i Santa Rosa, amb una partida reservada de 241.000 euros des de 2015, o el pas per a vianants sota el pont de Cervantes, pendent des de 2016 amb una reserva de 110.000 euros. De 2020 destaca la creació de noves places d’aparcament o la creació d’una línia vespertina d’autobús al poliesportiu. “No podem defraudar les expectatives dels veïns que s’impliquen aportant proposades per a la ciutat. Si no les atenem difícilment podrem aconseguir més participació”, raona la regidora.