L’Ajuntament de Cocentaina i, concretament, l’equip que conforma la Regidoria de Fira ha treballat durant els últims mesos, seguint l’evolució de la pandèmia, per a trobar la millor solució a la celebració de la Fira de Cocentaina 2020. Una celebració que s’han resistit a suspendre i que finalment se celebrarà amb un format totalment renovat i adaptat a les circumstàncies.

Segons han explicat en roda de premsa l’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa i la regidora de Fira, Eugenia Miguel, garantir la seguretat i preservar la salut de tots els participants ha sigut la prioritat a la qual, a més, se sumen les restriccions d’aforament, distància interpersonal i desinfecció de totes les instal·lacions. Partint d’aquests condicionants i gràcies a la flexibilitat que ofereix la tecnologia, la Fira de Cocentaina oferirà enguany un format híbrid entre digital i presencial garantint totes les mesures sanitàries.

Eugenia Miguel ha indicat que, «s’ha delimitat la participació d’expositors a negocis situats a la Comunitat Valenciana. I s’ha volgut premiar la fidelitat d’aquells establiments que any rere any han sigut presents en el certamen firal contestà. En aquest sentit, l’Ajuntament amb la finalitat de facilitar el vessant comercial i econòmic que caracteritza a la Fira de Cocentaina, ha oferit a tots els expositors residents a la Comunitat Valenciana, exposar els productes en els seus propis establiments amb les ofertes i les promocions especials de Fira. El projecte inclou també el comerç i l’hostaleria local. A més, i com a novetat, aquest format es mantindrà al llarg de tot el mes de novembre per a allargar el temps i evitar aglomeracions, creant així una xarxa comercial autonòmica d’establiments comercials i hostalers Fira de Tots Sants, la difusió dels quals, la promoció i la publicitat serà a càrrec de l’organització».

La regidoria de Fira ha preparat una imatge gràfica especial per a identificar de manera ràpida a tots aquells establiments participants en tot el territori valencià. A més, està prevista la realització d’una campanya de difusió centrada en tota la Comunitat Valenciana per a donar a conèixer les novetats d’aquesta particular 674 edició.

Durant tot el mes de novembre es convidarà els visitants tradicionals de Fira a acudir als diferents establiments comercials que estaran identificats amb la imatge de Fira de Cocentaina, per a realitzar les seues compres. Així mateix, es podrà consultar qui són els expositors participants, la seua ubicació, les ofertes i promocions que ofereixen a través de les xarxes socials oficials de Fira Cocentaina i de la web www.firadecocentaina.org que també adapta el seu disseny per a facilitar al màxim aquesta connexió virtual entre comerciants i consumidors.
D’altra banda, s’oferirà un programa d’activitats durant el mes de novembre, adaptat a les mesures de prevenció i aforament. Les exposicions també mantindran la seua cita anual, que es podran visitar en els llocs tradicionals: el Palau, el Patronat i la Ruta d’Art.

Cartell 2020
El cartell anunciador de la Fira de Cocentaina 2020 ha sigut desenvolupat per l’empresa Visual Crea Studio, encarregada, a més, de la realització del disseny gràfic i audiovisual de la Fira.
Segons expliquen els seus responsables, «veiem el cavall sobre l’any 2020, representant l’apoderament d’una celebració tan única com és la Fira que no s’enfosqueix per un any complicat per a tots i totes. Hem volgut que quede reflectit que sí que hi ha Fira en 2020, que sí que hi ha un suport decidit a expositors i comerç local, així com suport a la cultura, als artistes i al públic en general que podrà tindre activitats i productes al seu abast».

Els creadors del cartell han manifestat el seu desig de transmetre positivisme malgrat els temps difícils. Per això el cartell es presenta sense color ni objectes, «perquè és una Fira marcada per la situació i en la qual s’ha fet un enorme esforç per a no perdre aquesta edició. Ha sabut adaptar-se a les circumstàncies al llarg dels anys i fer-se cada vegada més forta».

Privilegi especial per a un any especial
Les entitats socials Tapis i Centre Ocupacional Gormaget seran les encarregades de llegir el Privilegi de Fira. Es la manera amb la qual l’Ajuntament ha volgut agrair «a totes aquestes persones com han portat el confinament i la seua grandíssima capacitat d’adaptació a unes circumstàncies tan extraordinàries com aquestes», ha assenyalat l’alcaldessa, Mireia Estepa. «Que aquestes dues entitats porten la veu del Privilegi, atorgat per Pere IV el Cerimoniós en 1346, significa també visibilització social i, per tant, normalització. Ells aporten tant a la societat com qualsevol altra persona. Volem aprofitar l’altaveu internacional que representa la Fira per a dir que totes les persones que integrem aquesta societat tenim alguna cosa a aportar, independent de les habilitats que cadascú tinga, de les nostres capacitats, tots fem poble».
El Privilegi és un document que cada any llig des del Palau Comtal una persona destacada en alguna àrea de coneixement o professional. Aquest any especial, el poble de Cocentaina ha volgut reconèixer l’excel·lent capacitat d’adaptació tant dels integrants del Tapis com del Centre Ocupacional Gormaget en aquestes circumstàncies i que ens han donat a tots i a totes una lliçó de responsabilitat.
L’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, ha assenyalat l’obstinació de tot un equip, de tot un poble per no cancel·lar un esdeveniment que, a més de tradició i sentiment d’orgull, implica un al·licient econòmic sense precedents per al consum local, comarcal i fins i tot autonòmic, «la Fira és un dinamitzador econòmic excepcional, no sols per a Cocentaina, sinó per als municipis del voltant i per als expositors, per als quals aquest esdeveniment comporta una font d’ingressos molt important dels seus respectius negocis». I ha continuat dient que «hem intentat oferir una Fira el més completa possible per a comerç, cultura i oci, amb les limitacions i circumstàncies que tenim, però amb la clara intenció de preservar el dinamisme de la riquesa del nostre poble».

Cartell