L’Ajuntament d’Alcoi vol crear un centre de compostatge comunitari en el carrer Filà Judios, en la zona dels horts socials situats als voltants de l’estació de Renfe. El projecte municipal es va presentar a les ajudes de la Diputació i ha sigut un dels 10 elegits en tota la província, el que suposa que l’ens provincial assumirà la redacció del projecte. Per al centre es necessita una superfície de 6×7 metres i la parcel·la que presenta l’Ajuntament és superior als 42 metres pel que permet la situació de la infraestructura en la zona nord de la ciutat.

L’objectiu d’aquest centre és que siga utilitzat pels usuaris dels horts socials, sempre sota la tutela i indicacions dels tècnics municipals, perquè puguen aportar els residus orgànics generats als domicilis i als horts. En l’actualitat, els horts socials disposen d’unes compostadores per als residus vegetals que generen però són de reduïdes dimensions. Amb els nou centre, el compost també es podrà utilitzar, a part dels usuaris dels horts socials, pels veïns de la zona que estiguen interessats així com els diversos establiments d’hostaleria i supermercats dels voltants que podrien aportar matèria orgànica apropiada. El compost generat serà utilitzat tant per abonar els horts socials com per l’abonament particular dels usuaris que facen servir el servei de compostatge.

La memòria presentada pel Departament de Medi Ambient i que ha aconseguit la subvenció de la Diputació d’Alacant, incorpora també un pla de comunicació als veïns de la ciutat, i la visita d’escolars, quan la situació sanitària ho permeta, acompanyats de monitors mediambientals per a formar-los en la recollida i gestió de residus.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, destaca les passes continuades i decidides en Alcoi en favor de la recollida de matèria orgànica i l’economia circular: «Des de l’Ajuntament estem treballant intensament en la recollida de matèria orgànica, amb els nous contenidors marrons. D’una banda, amb la sensibilització i formació als grans col·lectors: centres educatius, hospitals, mercats o restaurants i d’altra, amb els ciutadans individualment. De moment, la matèria orgànica que estem recollint és d’una qualitat alta. Ara, peguem un pas més, amb la intenció de construir un centre de compostatge comunitari que a més de replegar la matèria orgànica, la converteix en compost, utilitzat pels seus usuaris per abonar. La redacció del projecte la farà la Diputació D’Alacant i el centre estarà situat en els horts socials que hi ha en la zona de Renfe. Estem convençuts que és un projecte bonic que més endavant es podria ampliar a altres zones de la ciutat».

Els residus que es podran depositar en aquest centre comunitari seran paper de cuina (sense estar brut de detergent o d’altres
substàncies perilloses i no biodegradables); residus biodegradables de cuina i restaurants i residus biodegradables de parcs i jardins. D’altra banda, totes les persones usuàries del sistema que s’hi adherisquen, abans de fer-ne ús, rebran la formació adequada sobre la pràctica del compostatge, i hauran de signar el compromís de fer ús de les instal·lacions d’acord amb el manual de compostatge que se’ls haja facilitat. L’Ajuntament d’Alcoi establirà les condicions específiques d’ús i accés mitjançant el desplegament i l’aprovació d’una ordenança municipal.

La recollida selectiva es troba dins dels objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11, “Ciutats i Comunitats Sostenibles” i del 13, «Lluita Contra el Canvi Climàtic». La coneguda com agenda 2030 creada per l’ONU són objectius consensuats mundialment per a aconseguir un món més sostenible. Unes metes a les quals es va unir l’Ajuntament d’Alcoi i en la que treballen des de fa temps les diferents regidories.