La dada de l’atur de setembre a Alcoi torna a ser positiva i el nombre de persones registrades de les llistes de Labora se situa en les 5.703 persones, 127 menys que a l’agost i 332 menys des d’abril, mes del confinament i la declaració de l’Estat d’Alarma. Segons l’Informe d’Impacte Socio-Econòmic de la Covid en Alcoi realitzat per l’Ajuntament d’Alcoi, en els últims mesos, l’atur ha baixat al maig i al juliol, repuntant lleugerament a l’agost, sent aquest un mes on l’atur estacional sempre augmenta en el nostre municipi. Si tenim en compte la dada del mes de febrer, últim mes anterior a la pandèmia, la variació a la nostra ciutat és més positiva que les mitjanes provincials i comunitària ja que se situa per davall de la que registra la comarca de l’Alcoià, la província d’Alacant i la Comunitat Valenciana, fins a quasi en cinc punts en la major de les diferències.
L’Infome d’Impacte Socio-Econòmic de la Covid en Alcoi també ens indica que de febrer a agost, l’augment de l’atur en la Comunitat se situava en un 20,33%; a la província, la mitjana se situava en 18.68%, xifra semblant a la comarcal amb un 18.44%, i que a Alcoi, en canvi, es queda en un 15.63%. Xifra que encara ha millorat amb les últimes dades oferides per Labora respecte al mes de setembre.
Per sexes, continuen sent les dones les que major taxa de desocupació registren, el mes de setembre 3.332 dones enfront dels 2.371 homes. Per edats, el grup de menors de 25 anys és el que major increment d’aturat ha registrat des d’abril, en canvi, el grup de majors de 44 anys, malgrat ser el que major nombre de persones parades registra, ha sigut el que menys ha patit per la crisi sanitària augmentant només un 8.82% les seues xifres respecte a 2019. Al setembre, a Alcoi, per edats, l’atur se situa en els menors de 25 anys en 564 persones, 2.088 són les que estan entre els 25 i els 44 anys i els majors de 44 anys representen en total 3.051 persones.

Pel que respecta als sectors d’activitat, és el sector de l’agricultura l’únic que no rebaixa les seues xifres d’agost a setembre, on augmenta de 152 aturats a 163. En canvi, el sector industrial repunta a Alcoi ja que el nombre d’aturats a l’agost era inferior al mes d’agost de 2019, sent, a més, els valors d’agost de 2020 similars als de març, mes en què va començar la crisi. Al setembre a més, la indústria redueix de 1.164 a 1.131 el seu nombre d’aturats demostrant el bon rumb d’aquest important sector a Alcoi. En general, les ciutats industrials estan demostrant en aquesta crisi major capacitat de resistència i adaptació, sent les que més ocupacions aconsegueixen mantindre i fins i tot augmentar.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, destaca la millora en les dades de l’atur i la importància de continuar donant suport a la indústria com a sector essencial per a la nostra economia: “Un altre mes més, Alcoi torna a crear ocupació en xifres superiors a les que registren en general les mitjanes de la comarca, la província i la comunitat. A més, és el sector industrial el que millors dades registra demostrant que la indústria alcoiana té una gran resiliència i ha sabut adaptar els seus sectors productius d’una forma extraordinària. Un sector al qual hem secundat de manera decidida en els últims anys perquè, sens dubte, el futur passa per potenciar la nostra indústria, apostant per la millora de les nostres àrees industrials, per nous sectors productius i per la indústria 4.0. Accions clares que formen part del pla industrial 2020-2023 Impulsa Alcoi, que estem ultimant de la mà dels sectors econòmics i socials, per a convertir a Alcoi en una ciutat industrial referent amb capacitat de crear de manera sostinguda en el temps ocupació i oportunitats”.
Cal recordar que, en aquests moments, des de l’Ajuntament estan en marxa les ajudes per a la contractació de persones dins del Pla Reactiva Alcoi, obertes fins al 16 de novembre de 2020. Es tracta de subvencions d’entre 1000 i 4000 euros als nous contractes realitzats entre l’1 de setembre i el 15 de novembre de 2020 a persones que estiguen empadronades a Alcoi, com a mínim, des de l’1 de gener de 2020, que estiguen inscrites en Labora abans de la formalització del contracte i que no hagen sigut contractades per la mateixa empresa en els últims 6 mesos.
En el cas d’una contractació com a mínim de 6 mesos en jornada completa, l’ajuda seria de 1000 euros, ascendint fins als 1500 euros quan la persona contractada complisca algun dels següents requisits: siga dona, major de 55 anys, menor de 25 o aturat de llarga duració. En el cas que el contracte siga indefinit, l’import ascendirà fins als 3000 euros o a 4000 euros, si la contractada indefinida és dona.

En el cas d’aquelles empreses que convertisquen un contracte temporal a indefinit podran sol·licitar una ajuda de 1.500 euros, 2.000 si el contracte indefinit és d’una dona. I finalment, també poden optar a aquestes subvencions els autònoms i micropimes que reincorporen a tots els seus treballadors del ERTE i es comprometen a mantindre’ls contractats durant els pròxims 12 mesos des de la finalització del ERTE, amb un import de 1.500 euros.