L’Agència d’Innovació d’Alcoi és un dels projectes que el Pla Industrial ‘ImpulsaAlcoi’ proposa per a reforçar i incrementar el pes de l’activitat industrial al nostre territori fent d’Alcoi una ciutat industrial adaptada al segle XXI, entenent aquesta indústria com un sector intensiu en coneixement, orientat a productes d’alt valor afegit, amb mà d’obra qualificada, formació professional i universitària adaptada a les necessitats de les empreses i capacitat d’adaptació als canvis del mercat. ‘ImpulsaAlcoi’ és, ara mateix, un document obert a les aportacions tant dels actors econòmics, socials, polítics com als ciutadans, en línia amb el Pla Estratègic de Ciutat 2019-2025, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l’Agenda Urbana 2030 d’Alcoi.

L’Agència de la Innovació arrancaria en l’espai Àgora per a situar-se en el Parc Tecnològic de Rodes de manera definitiva. Amb un pressupost de 70.000 euros, estaria cofinançada per l’Ajuntament, però sempre buscant la col·laboració d’entitats autonòmiques com l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i Labora.

La nova Agència d’Innovació de la ciutat té com a objectiu sensibilitzar, aproximar i difondre la cultura de la innovació al nostre entorn i promoure l’ús de la innovació com a font generadora de riquesa social i econòmica. Una innovació oberta, amb participació ciutadana, col·laborativa, social i rendible socialment i econòmicament.

Una agència que parteix d’una realitat innovadora ja existent, formada per una sèrie d’entitats, part del mapa de la innovació valenciana: la Universitat Politècnica de València i la Universitat d’Alacant, les dues amb el seu Campus d’Alcoi; l’Institut Tecnològic AITEX; EASD Alcoi; Àgora; CEEI Alcoi; i Districte Digital, juntament amb les agrupacions empresarials i la Cámara de Comercio de Alcoy. El nou òrgan fomentarà la dinamització d’aquestes entitats en pro que les empreses siguen capaces d’incorporar els resultats investigadors a la generació de béns de consum innovadors, personalitzats i de major valor afegit. Entre les seues funcions també estarà la d’assessorar en la cerca d’ajudes i subvencions i fomentar la col·laboració i les aliances empresarials per a realitzar projectes innovadors.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, destaca la importància de coordinar la innovació i convertir la investigació en productes que milloren la vida de les persones: “Som una ciutat industrial i emprenedora compromesa amb el seu futur, capaç de generar oportunitats d’ocupació i riquesa per a les alcoianes i els alcoians sense oblidar la sostenibilitat, i sent molt conscients de la importància que tenen la tecnologia, la ciència i la innovació per tindre una indústria d’alt valor afegit. Una indústria que ha demostrat en aquesta crisi sanitària que és capaç de reconvertir-se, reinvertar-se, créixer i crear ocupació. Una indústria que amb una agènciapot seguir impulsant la seua capacitat d’innovació, tindre més ajudes, crear aliances i projectes internacionals i convertir la investigació en béns i serveis reals adaptats al mercat”.

Francés afegeix: “Però l’Agència de la Innovació d’Alcoi no parteix de zero, som molt conscients que en Alcoi ja existeix tot un univers innovador format per representants del món científic i acadèmic (amb les dues universitats que tenen campus a Alcoi, amb AITEX; Districte Digital, l’Escola d’Art i Disseny; l’Àgora i CEEI Alcoi) que poden i deuen treballar amb el món empresarial i industrial. Coordinar les seues capacitats, crear sinergies i impulsar nous projectes són el nostre objectiu, sempre pensant en la nostra indústria com un sector competitiu, de futur, capaç de fer créixer aquesta gran ciutat”.

El pla industrial ‘ImpulsaAlcoi’ té 28 accions concretes, dins de les quals es troba l’Agència de la Innovació, englobades en sis grans eixos d’acció: posicionament i promoció; oferta formativa; potenciació de l’impuls industrial; descarbonatització i modernització de les àrees industrials i innovació i digitalització. El pla obert a aportacions es pot consultar en http://impulsalcoi.org.