La Diputació Provincial ha resolt la convocatòria d’ajudes per als tractaments d’esterilització de colònies urbanes de gats sense propietari en municipis de la província d’Alacant per a l’anualitat 2020. A la nostra ciutat li han correspost 3.700,79 euros.

A Alcoi durant 2020 es duu a terme un projecte que suposa una inversió total de 5.971,35 euros que permeten esterilitzar 47 gates i 47 gats. El cost de l’esterilització de cada femella és de 42,35 euros i el de cada mascle 84,70 euros.

El projecte de control ètic de les colònies de gats de carrer a la nostra ciutat es duu a terme mitjançant la Societat Protectora d’Animals i Plantes d’Alcoi que planteja el protocol a seguir que indica que les colònies de gats, en l’entorn urbà, poden plantejar molts problemes a causa d’una elevada superpoblació. El control de la població és necessari per a evitar determinats conflictes de convivència.

Segons indiquen des de la Protectora d’Alcoi “el procediment de Capturar-Esterilitzar-Soltar (CES), és l’únic que ha demostrat ser eficaç per a controlar el creixement de la població de gats de carrer. CES implica atrapar a tots o a la majoria de gats d’una colònia, esterilitzar-los i retornar-los al seu territori”.

En aquest procés, als gats retornats se’ls marca en l’orella per a identificar-los, se’ls proveeix d’aliment i supervisió per part de voluntaris. Expliquen que cal descartar la introducció de gats de carrer en refugis per la seua dificultat d’adaptació, tan sols poden arribar a tolerar-ho si anteriorment han tingut una llar, però en la majoria de casos no accepten una captivitat, entristeixen i no desitgen viure, per la qual cosa deixen de menjar.

El regidor de Salut Pública, Miguel Juan Reig, destaca que “Duent a terme aquest projecte evitem la reproducció incontrolada d’animals de carrer, realitzant una contribució efectiva i humanitària a la protecció global de la fauna urbana. Vull agrair a la Societat Protectora d’Animals i Plantes d’Alcoi la seua implicació en aquest programa”.

Cal ressaltar que amb aquest projecte es pretén aconseguir una població felina estable evitant densitats excessives i situacions crítiques per als mateixos animals, també millorar la qualitat de vida en aconseguir una colònia sana, igualment es minimitzen comportaments que generen queixes i conflictes en la ciutadania derivades de les molèsties derivades del comportament sexual dels gats en el període de zel.