L’estudi d’investigació, realitzat per part de l’empresa FACSA i l’Agència Valenciana de la Investigació, ha detectat, en l’última mostra de les aigües residuals de la ciutat, un rècord de material genètic del virus. Cal recordar que l’estudi que es va presentar en juliol té dades des del mes d’abril i serveix per a, entre altres coses, previndre nous rebrots i conèixer la importància que poden tindre aquests. Des del Consistori es recorda que aquesta eina preventiva està funcionant, ja que les anàlisis de la segona setmana del mes de juny van detectar que el rastre genètic havia desaparegut i així va continuar durant diverses setmanes, apareixent de nou, però amb dades poc significatives, i notant-se un augment la setmana del 13 d’octubre i una pujada significativa en l’última setmana analitzada, la del 20 d’octubre.

Aquest estudi d’investigació, del que Alcoi forma part, ens ha permés conéixer diferent informació. D’una banda, per exemple, que el virus no es contagia des de les aigües residuals, que després que aquestes aigües passen per la depuradora, ja no queden rastres de corononavirus o que, com s’ha indicat, la presència de material genètic indica que estem enfront d’un rebrot de la malaltia a la ciutat. En l’última mostra recollida durant la setmana del 20 d’octubre, el material genètic que s’ha detectat ha sigut el més alt fins al moment.

El regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, destaca la utilitat d’aquesta eina: «L’estudi de les aigües residuals detecta amb anterioritat a una altra informació, com són les proves PCR o l’augment d’ingressos en els hospitals, com està evolucionant aquesta segona onada de la Covid-19 en la ciutat. El seguiment de les pròximes setmanes ens ajudarà a saber si les noves mesures que s’han imposat estan funcionant quan els resultats encara no seran visibles en els centres sanitaris, així que seguim atents a les mostres traslladant la informació a les autoritats sanitàries tan aviat com la tenim a les nostres mans».

Des de l’Ajuntament es recorda també que la situació a la ciutat està empitjorant, encara que tinguem xifres comparativament millors que altres poblacions, pel que cal prendre consciència de l’evolució ascendent de la pandèmia i la necessitat de seguir emprant les eines que tenim al nostre abast: la mascareta, la higiene de mans i, sobretot, i de manera especial, el distanciament social per a protegir-nos tant personalment com de manera col·lectiva.