Aquest matí, per primera vegada en la seua història, el ple municipal de la ciutat ha sigut completament inclusiu per al col·lectiu de les persones sordes, tal i com ha explicat, l’alcalde, Toni Francés, a l’inici de la sessió. Els ciutadans han pogut seguir el ple, a través del perfil institucional de Youtube de l’Ajuntament d’Alcoi, on es podia veure una finestra amb la intèrpret de llengua de signes, cosa que ha permés a les persones sordes seguir tota la sessió, de diverses hores de duració, des de qualsevol lloc amb connexió a internet. Un primer ple on també s’ha aprovat una declaració institucional amb diferents mesures per afavorir el dia a dia del col·lectiu de les persones sordes.

L’Ajuntament té previst que tots els plens, a partir d’ara, siguen inclusius per a les persones sordes, per tant, la sessió comptarà amb diferents intèrprets de llengua de signes segons la durada d’aquesta, gràcies a l’acord entre el Consistori i la Federació de les Persones Sordes, FESORD.

A banda d’aquesta novetat, durant la sessió d’avui també s’ha aprovat una declaració institucional per a instar a l’homologació de mascaretes transparents per a les persones sordes per part de la Conselleria de Sanitat. A banda d’aquest punt, en l’acord de la declaració, subscrita per tots els grups polítics presents en l’Ajuntament d’Alcoi, també es plantegen altres mesures.

Entre aquests acords, es troba, per exemple, instar perquè els programes televisius estiguen tots subtitulats; que la informació de ferrocarrils de la Generalitat no siga només acústica; que els punts d’atenció pública i privada amb mampares de vidre o altres barreres compten amb els mitjans adequats perquè les persones sordes puguen realitzar els tràmits per elles mateixes; que es reconega la implantació d’entorns plenament accessibles i inclusius així com la inclusió de subtítols en les gravacions dels plenaris i en els vídeos institucionals, com ara els referents als missatges d’alcaldia i de les diferents regidories.

La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gracia, destaca aquest avanç per a involucrar a les persones amb dificultats auditives en la vida cívica i política de la ciutat: «Volem destacar la gran tasca que realitza l’associació APSORD Alcoi impulsant constantment millores, i treballant de manera decidida per millorar la inclusió tant en l’àmbit públic com privat en la nostra ciutat. Hui és un dia important perquè el principal òrgan de representació de les alcoianes i alcoians que és el ple municipal ha estat, de manera completa, a l’abast de les persones sordes. Un pas més que demostra el compromís d’Alcoi amb la inclusió i que se suma a altres mesures que hem implantat per afavorir l’accessibilitat de diferents col·lectius en l’administració local, com la implantació de l’accessibilitat en la web, la posada en marxa de tauletes per a persones amb diversitat funcional en tots els departaments municipals o les millores en accessibilitat de voreres i edificis públics».