Alcoi va celebrar el Dia Universal de la Infància, que se celebra tots els anys el 20 de novembre, amb diverses iniciatives, en concret es van il·luminar les fonts i alguns edificis de blau i el consell infantil va participar al costat de la resta de consells infantils de les Ciutats Amigues de la Infància reconegudes per UNICEF Espanya en una trobada virtual sobre el respecte als drets.
Nacions Unides va decidir realitzar aquesta commemoració en aquest dia perquè és la data en la qual l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració dels Drets del Xiquet en 1959. Després d’anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG, i altres institucions, es va aconseguir acordar el text final de la Convenció sobre els Drets del Xiquet, el 20 de novembre de 1989, el compliment del qual és obligatori per a tots els països que l’han signada. Aquest és un dia dedicat a tots els xiquets i xiquetes del món.
Per a commemorar el 31é aniversari de la Convenció dels Drets de la Infància, edificis emblemàtics de les Ciutats Amigues de la Infància es van il·luminar de blava divendres passat. L’objectiu era recordar que cal continuar treballant pel benestar i el desenvolupament de tots els xiquets i xiquetes a Alcoi, en la Comunitat Valenciana i a tot el món.
Igualment, dissabte passat, dia 21, coincidint amb les celebracions entorn del Dia Mundial de la Infància, les xiques i xics membres dels consells municipals infantils de les Ciutats Amigues de la Infància d’Alcoi, Alzira, Almussafes, Castelló, La Pobla de Farnals, La Vall d’Uixó, Mislata, Picassent, Quart de Poblet, Sagunt, Torrent, Teulada-Moraira i Xàbia es van reunir en una trobada anual virtual amb l’objectiu de compartir experiències i desenvolupar dinàmiques de treball entorn de la temàtica del respecte pels drets de la infància. El consell local d’Alcoi va participar des de l’IVAM CADA Alcoi.
Les mesures adoptades per a fer front a la crisi sanitària provocada per la COVID-19 van obligar a suspendre les trobades presencials de consells d’infància i adolescència que, com cada any, organitzen diferents municipis reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància. En conseqüència, la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància a la Comunitat Valenciana, des del convenciment que el dret a la participació infantil no es pot detenir, va acordar buscar alternatives per a assegurar un espai de trobada i reflexió entre xiquets i xiquetes que formen part dels òrgans de participació municipal.
L’eix temàtic de la trobada virtual, proposat i desenvolupat pels mateixos xiquets i xiquetes, va ser el respecte, element indispensable per a l’exercici dels drets de tots, per a la convivència i la sostenibilitat. Els participants van abordar aquest concepte des de 4 perspectives fonamentals: el respecte al medi ambient, a la diversitat, a la igualtat de gènere i el respecte en la nostra conducta en les xarxes socials.
Recordem que els consells municipals infantils són espais on els xiquets i xiquetes poden explorar, opinar i fer propostes sobre la seua ciutat o poble com a ciutadans i ciutadanes que són, facilitant que els seus ajuntaments els escolten. A més de ser un dret recollit en la Convenció sobre els Drets del Xiquet de les Nacions Unides, la participació infantil aporta idees i propostes que contribueixen al fet que les ciutats siguen més amigables, sostenibles i segures.
La trobada és el fermall final d’una llarga sèrie d’activitats culturals i participatives celebrades entorn del Dia Mundial de la Infància, entre elles cal destacar que Alcoi va participar en la VI Trobada de consells de participació infantil i adolescent, celebrat aquest any de manera en línia durant els dies 16, 17, 23 i 24 del mes d’octubre. Van treballar els drets de la infància sota el marc de l’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. A més van reflexionar sobre l’impacte de la COVID-19 en les seues vides i els seus drets… i quin paper tenen ells mateixos, els xiquets, xiquetes i adolescents, a l’hora de garantir el seu compliment. Les conclusions i propostes d’aquests xics i xiques es van incloure en el Manifest d’infància i adolescència 2020, que serà presentat pels consells de participació infantil i adolescent als seus alcaldes i alcaldesses amb motiu del Dia Mundial de la Infància.
És important assenyalar que la secretària d’Estat d’Agenda 2030, Ione Belarra, es va reunir amb membres dels consells locals de participació infantil i adolescent i d’UNICEF Espanya amb la finalitat d’establir un diàleg amb aquests xics i xiques perquè les seues veus es tinguen en compte en l’elaboració d’aquesta Estratègia Nacional de Desenvolupament Sostenible. Els representants de la infància van presentar les conclusions recopilades en el Manifest de la Infància i Adolescència 2020 i elaborades per quasi 200 xiquets i xiquetes durant la VI Trobada Estatal de Consells de Participació. És important assenyalar que els encarregats de definir l’Estratègia Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 estan tenint en compte les veus de la infància i l’adolescència per a dur a terme aquesta tasca.
Alcoi va ser reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància a la fi d’octubre de 2018. Ciutats Amigues de la Infància és una iniciativa internacional d’UNICEF que busca promoure el compliment dels drets de les xiquetes, els xiquets i els adolescents d’acord amb la Convenció sobre els Drets del Xiquet en l’àmbit local. A Espanya és liderat per UNICEF Espanya des de l’any 2001 en aliança amb el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l’Institut Universitari de “Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència”. www.ciudadesamigas.org.
«Treballem amb l’objectiu del Benestar i Desenvolupament de totes les xiquetes i xiquets d’Alcoi. Treballem per a mantenir la mirada de la infància en la nostra ciutat», ha afirmat la regidora d’Infància, Aranza de Gracia.