La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha iniciat, amb els ajuntaments de L’Alcoià, les sessions per a la definició d’oportunitats de l’àmbit del Pla d’acció territorial (PAT) de les comarques centrals. Unes sessions encaminades a impulsar el diàleg i la col·laboració entre els municipis que l’integren i l’Administració autonòmica.
Aquest procés participatiu està portant-se a terme també en la resta de comarques per a derivar, en el termini de sis mesos, en el document que s’haurà de sotmetre a exposició pública per a elevar-lo a definitiu.
Hui dijous s’ha celebrat la sessió dirigida als Ajuntaments i agents socials i econòmics de L’Alcoià, amb l’assistència de l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, la secretària autonòmica de Política Territorial i Paisatge, Immaculada Orozco, la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, y el president del Consorci de les Comarques Centrals, Roberto Granero. Ha tingut lloc a les instal·lacions de l’IVAM CADA Alcoi.
Com s’ha assenyalat, la Generalitat actua amb una visió global i integral en el sòl no urbanitzable, que és on s’emmarquen les seues competències, però són claus per a assegurar la utilitat del pla l’atenció a les singularitats de cada municipi i els consensos. En la sessió celebrada a Alcoi hui dijous, els assistents ja han traslladat les seues inquietuds i qüestions que han considerat oportunes, i s’ha insistit en la necessitat de què siga un pla participat i consensuat.
En el transcurs de la sessió s’ha recordat que aquest projecte es va iniciar des del Consorci de les comarques centrals, en el transcurs de la presidència de Toni Francés, i que la redacció del PAT en la que es treballa ve a posar de manifest un canvi de sensibilitat de la Generalitat Valenciana respecte a etapes anteriors, destacant-se qüestions com la inversió que va a portar-se a terme en el desdoblament de la CV-60 i l’impuls a la via verda Alcoi-Gandia, visibilitzant aquest territori de les comarques centrals.

4.500 km² i 850.000 habitants
El PAT de les comarques centrals, que va ser adjudicat recentment, comprén un total de 185 municipis de les comarques de l’Alcoià, el Comtat, la Marina Alta i Baixa, la Canal de Navarrés, la Safor, la Costera i la Vall d’Albaida, amb una extensió de 4.500 km² i 850.000 habitants.
Els eixos del pla són la continuïtat i la cohesió de la infraestructura verda, la gestió raonable dels usos del sòl, la mobilitat entre les diverses zones i la definició de les activitats econòmiques que representen una idoneïtat millor en cada una d’aquestes, amb la finalitat d’elaborar una marca amb pes propi que siga alternativa a les grans àrees metropolitanes i que aprofundisca en l’equilibri territorial.