L’1 de desembre se celebra a tot el món el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA. Va ser el primer dia dedicat a la salut a tot el món, i se celebra des de 1988 i des d’aleshores, el virus ha matat a més de 25 milions de persones a tot el món, la qual cosa suposa una de les epidèmies més destructives de la Història.

En aquest dia, es fan molts actes de conscienciació; moltes persones ixen al carrer amb un llaç roig, símbol de la lluita contra la Síndrome d’Immunodeficiència Humana (SIDA, per les seues sigles en anglés); grups de persones es mobilitzen per a recaptar fons per a la investigació i per a donar el seu suport i solidaritat a les persones amb SIDA.

En la nostra ciutat les accions es porten a terme a través de la regidoria de Joventut que participa en el programa d’activitats de la Xarxa Jove de l’Alcoià i El Comtat.

Aquesta vesprada tindrà lloc a les 19:00 h al Centre Cervantes Jove la projecció del documental “Historias de ViHDA”. Un projecte transmèdia creat pel Comité Antisida Comunidad Valenciana dirigit per Pilar Devesa per a repensar la visibilitat de les persones amb VIH. Guanyador Millor Curtmetratge documental del Festival ELSL. Aquesta acció es farà de forma simultània en tots els centres joves de la comarca.
A més hi ha dues exposicions, la primera a les façanes dels centres joves de Tibi, Ibi, Cocentaina, Muro i Alcoi, és l’’Exposició col·lectiva VIHsibles’. Duta a terme per un grup d’alumnes i professionals de la fotografia que proposa un nou codi visual front l’actual imatge que se li dona al VIH. Es pot veure fins al 4 de desembre.

A més hi ha una exposició itinerant que estarà a Alcoi des del 14 al 18 de desembre. Es tracta d’un projecte fotogràfic d’autoretrats. Al llarg de 2017 i 2018 el fotògraf Juan Catalán, voluntari del Comité Antisida de València, ha estat en contacte amb desenes de persones amb VIH. Aquestes són les persones que han decidit regalar un gest de generositat per la visibilitat d’aquesta Infecció de Transmissió ´Sexual (ITS). Totes elles ja formen part de la Xarxa de les Persones Inclusives i poden començar a actuar.

«Aquest dia és una oportunitat per a donar visibilitat a les persones que pateixen aquesta malaltia així com per a conscienciar, desestigmatitzar i millorar la comprensió de la Sida com un problema de salut pública mundial. Vull agrair tots els treballs que han fet els tècnics de Joventut de la xarxa Jove de l’AIcoià i El Comtat en aquesta campanya conjunta així com agrair el recolzament que hem tingut per part d’entitats com Ponts d’igualtat i LGTBI Mariola, entitats col·laboradores que ens van traslladar la necessitat de treballar de manera conjunta per establir a la nostra ciutat un punt per a fer-se la prova ràpida del VIH. Des del Departament de Joventut ja hem contactat amb salut Pública per començar a valorar la possibilitat d’establir aquest servei», ha explicat la regidora de Joventut, María Baca.