Podem presentarà al proper ple de l’ajuntament d’Alcoi, divendres 4 de desembre, una proposta per a realitzar un estudi d’integració paisatgística a la ciutat i la integració paisatgística de les diferents infraestructures públiques.

Alcoi està situada en un entorn natural de gran valor paisatgístic i mediambiental. Envoltada pels Parcs Naturals de la Serra de Mariola, el Carrascar de la Font Roja, els Plans i la Serreta. “Un entorn privilegiat que ha de ser suficient motiu per a cuidar de manera especial la ciutat davant l’impacte visual i mediambiental que suposen les diferents infraestructures públiques com els túnels de la Font Roja, de l’autovia A – 7, o el túnel del Salt”, afirma el portaveu de Podem a l’ajuntament d’Alcoi, Cristian Santiago.

A més, les diferents vies verdes, carrils bici, sendes, pistes forestals que travessen el terme municipal són utilitzades «cada vegada més, per un nombre creixent d’alcoians i alcoianes, i amants de la natura en general, que ens visiten cada cap de setmana. I moltes d’aquestes infraestructures no han tingut en compte la integració paisatgística a l’hora de la seva definició d’execució, de manera que introdueixen elements de ruptura visual», afirmen des de la formació morada.

Prenent com a exemple el gran desmunt que existeix al costat del marge de l’A-7 a l’entrada de túnel del Barranc de l’Infern. Suposa un important impacte visual i paisatgístic, que introdueix una ruptura en les formes i sobretot colors d’aquesta vessant del Pinar d’Asensi. Es tracta d’una de les primeres zones visuals que es tenen a l’entrada del nostre casc urbà i és molt visible des d’una gran quantitat del territori, incloent la pròpia A-7, principalment en zones properes (menys de 500 m.) «donant una pobra visió del nostre entorn» afirma el portaveu de Podem.

Un altre exemple, és la plataforma de formigó sobre la qual es recolza la carretera CV-795 Alcoi-Banyeres a l’entrada del túnel del Salt, molt visible des de tota l’àrea de la Via Verda i la part occidental del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

Per això, “des de Podem entenem que la protecció dels valors paisatgístics i de l’entorn natural ha de ser una prioritat de les administracions públiques dins del marc del Conveni Europeu del paisatge. I per aconseguir-ho es fa necessari la definició de mesures d’integració paisatgística, i de gestió i protecció per preservar o posar en valor l’entorn natural que ens envolta, definint la infraestructura verda de l’àmbit d’actuació i millorant la connectivitat ecològica, funcional i visual entre ells. Mantenint d’aquesta forma els paisatges més característics de la nostra terra, i la identitat del nostre municipi.” conclou el portaveu de Podem a l’ajuntament d’Alcoi, Cristian Santiago.

Per aquests motius des de Podem presentaran el següent prec:

Que l’Ajuntament d’Alcoi inste al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a realitzar un estudi d’integració paisatgística a la ciutat d’Alcoi i la integració paisatgística de les diferents infraestructures públiques amb el procediment més convenient per a l’entorn on es troben: vegetació específica que s’adapte a l’entorn, gràfics que integren les estructures en l’espai natural o qualsevol altre projecte que es considere adequat.