A la nostra ciutat existeixen gran quantitat d’habitatges buits, amb poques possibilitats de poder entrar al mercat del lloguer per les seues condicions. La regidora Elisa Guillem declara al respecte «Normalment son habitatges amb més de 50 anys que no han estat reformats en cap moment i necessiten una adaptació o xicoteta reforma. El programa que proposem, contemplaria subvencions de fins a 20.000 euros per a adaptar habitatges buits i que implicarà el compromís del propietari que l’immoble s’inclourà durant almenys quatre anys en una xarxa municipal de lloguer a preu assequible.»

“Amb aquesta proposta té dues vessants, crear una xarxa d’habitatges a un preu assequible, per poder donar solució habitacional a aquelles persones de rendes mitjanes que no arriben a final de més, i modernitzar els parc d’habitatges de la ciutat, i posar-les en valor”, ha manifestat la regidora de Compromís Elisa Guillem.

L’objectiu del pla municipal és tractar d’incorporar a la xarxa de lloguer a preu assequible la major quantitat de pisos buits possible, actualment hi han comptabilitzats més de 6000 habitatges buits a la ciutat. Per a això, Proposem que el consistori oferisca una línia de subvencions de fins a 10.000 euros per habitatge i propietari amb els quals es puga les millores necessàries per a traure’ls al mercat de lloguer.

La possibilitat d’accedir a la subvenció no és l’únic benefici que pensen que poden beneficiar els propietaris de pisos buits a la ciutat. “Des de l’Ajuntament també es facilitarà un informe gratuït sobre l’estat de l’habitatge i una taxació del preu del lloguer, s’encarrega de seleccionar als inquilins, elaborar el contracte d’arrendament i realitzar el seu seguiment i assessorament a la propietat de l’habitatge en la tramitació del certificat d’Eficiència Energètica”, ha assegurat Elisa Guillem, a més, ha indicat la possibilitat de subscriure una assegurança de pagament per a evitar problemes d’impagaments i garantir que l’habitatge es retorna en condicions als seus propietaris. “El consistori pot mediar si hi ha problemes de pagament o qualsevol altra incidència perquè som nosaltres els qui seleccionem als inquilins” ha indicat Elisa Guillem.

Per la seua banda, els propietaris han d’acceptar una sèrie de condicionaments per a entrar en el programa com incorporar els habitatges al programa durant almenys quatre anys, acceptar als inquilins proposats pel consistori i també acceptar el preu del lloguer mensual que marque l’Ajuntament. Aquest preu es fixarà, ha manifestat Elisa Guillem, mitjançant l’aplicació d’una fórmula que contemple la superfície, antiguitat, ubicació, conservació, accessibilitat i el confort de l’habitatge, tot amb la gestió i el vist i plau de l’Observatori de l’Habitatge.

Des de Compromís proposem un pla on es dispose d’un pressupost inicial que permeta adaptar un mínim de 15 habitatges per d’any.